Mette Frederiksen vil oprette nærhospitaler

De seneste 10 år er der lukket 25 lokale sygehuse rundt omkring i Danmark, så vi i dag er nede på 55 sygehuse i hele landet.

Mette Frederiksen og socialdemokraterne vil oprette mindst ti nye nærhospitaler, hvis hun og socialdemokraterne vinder valget.
Mette Frederiksen og socialdemokraterne vil oprette mindst ti nye nærhospitaler, hvis hun og socialdemokraterne vinder valget.
Foto: Scanpix / Henning Bagger

Den udvikling har ifølge Socialdemokratiet gjort, at borgerne mange steder skal køre urimeligt langt for at komme på hospitalet og få behandling.

Og selvom der i disse år bliver bygget supersygehuse for milliarder af kroner, så skal dele af udviklingen nu rulles tilbage, mener partiformand Mette Frederiksen (S), der går til valg på at oprette såkaldte nærhospitaler rundt omkring i landet. 

- Jeg kan mærke på mange mennesker, at når hospitalet i nærområdet lukker ned, og at rejsetiden bliver lang, så giver det noget utryghed. Den utryghed kan jeg ikke lide, at mennesker skal udsættes for, siger Mette Frederiksen.

- Vi har set en voldsom centralisering de seneste år. Der er færre sygehuse, færre politistationer og færre uddannelser. Den udvikling vil vi gerne ændre på, fordi der er brug for et Danmark i balance, siger hun.

Mere end ti nærhospitaler

Mette Frederiksen vil ikke sætte tal på, hvor mange nærhospitaler hun vil oprette, hvis hun vinder næste valg.

- Jeg forestiller mig mere end ti, men jeg har ikke et præcist antal, for det afhænger også af, hvad det er for nogle lokale forhold, der gør sig gældende, siger Mette Frederiksen.

Socialdemokratiet er klar til at afsætte et trecifret millionbeløb til de nye nærhospitaler. Pengene skal findes inden for den ramme, som partiet har afsat til velfærdsforbedringer frem mod 2025.

Ifølge professor i sundhedsøkonomi Jakob Kjellberg fra Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (Vive), kan det være en god ide at oprette nærhospitaler.

- Der kan være nogle fornuftige elementer i nærsygehuse, hvor vi har centraliseret for meget, og hvor vi har behov for nogle løsninger tættere på borgeren, siger han.

Tanken er, at nærhospitalerne blandt andet skal etableres i de nuværende sundhedshuse eller nedlagte sygehus-bygninger.

Socialdemokratiet forestiller sig, at det er de mindre komplicerede sygehus-behandlinger, der skal flyttes fra de store sygehus og ud på nye nærhospitaler.

Det kan være for eksempel være knæoperationer, jordemoderkonsultationer, behandling af diabetes, gigtbehandlinger og scanning af patienter.

Men selv mindre operationer bør blive på de større sygehuse, lyder det fra Jakob Kjellberg.

- Hvis man skal have en effektiv udnyttelse af højt kvalificeret personale - og i dag er mange operationer altså meget højt specialiserede - så skal der jo være et ret stort patientgrundlag. Og det er jo det, man har samlet på de store sygehuse i dag, siger han. 

Sundhedsminister: Vi er allerede i gang 

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) mener, at Socialdemokratiet sparker en åben dør ind.

- Det er et arbejde, vi allerede er i gang med. Kronikkerne og de ældre patienter skal ikke køre langt for at komme ind til en ukompliceret behandling. I de her år investerer vi 800 millioner kroner i kommunale sundhedscentre og moderne lægepraksisser, siger hun.

- Men det er da kun positivt, hvis Socialdemokratiet melder sig ind i kampen for at skabe mere nærhed i sundhedsvæsenet, siger Ellen Trane Nørby.

Hun vil dog ikke svare direkte på, om regeringen vil være med til at oprette egentlige nærhospitaler rundt omkring i landet.

- Der er for forsimplet at gøre det til en strid om ord. Hvis det er en diskussion om, hvad tingene hedder, så tror jeg, at der er rigtig mange, som i dag har deres lokale kommunale sundhedscenter, hvor de kan gå til genoptræning og møde jordmoderen, siger sundhedsministeren.