Marathon-retsmøde om Tvind uden afgørelse

Advokater for Amdi Petersen og fire andre kæmper imod kendelse om varetægtsfængsling. /ritzau/

Det gamle opgør mellem myndighederne og flere ledere fra Tvind blev onsdag vakt til live i en retssal i Aarhus, og den juridiske diskussion stod på i flere timer.Først lidt efter klokken 18 var anklagerne samt advokaterne for Mogens Amdi Petersen og fire andre Tvind-folk færdige med deres indlæg, der startede klokken 10.

Ikke selv tilstede

Anklagerne bad Vestre Landsret om at afsige kendelse om varetægtsfængsling af 74-årige Mogens Amdi Petersen og de øvrige fire, der alle er anklaget for skattesvig og underslæb. Afgørelsen ventes torsdag formiddag.Hovedpersonerne var ikke selv til stede under den langvarige dyst. De opholder sig ukendte steder i udlandet. Men deres forsvarere fremlagde en række argumenter imod kravet.

Underslæb og skattesvig

En kendelse om fængsling in absentia, som det hedder, er det afgørende værktøj, som staten har brug for, hvis de fem skal kunne efterlyses internationalt. Tiltalen lyder på underslæb og skattesvig for mellem 34 og 11 millioner kroner.

Kritik af anklagemyndigheden

Påstanden om den grove økonomiske kriminalitet har allerede én gang været vurderet i retssystemet. I 2006 frifandt en domsmandsret i Ringkøbing de fem på nær Sten Byrner, som blev dømt i beskedent omfang og fik en betinget dom. Kirsten Larsen er blandt de tiltalte, og hendes forsvarer, Niels Ulrik Heine, har kritiseret anklagemyndigheden for først syv år efter en frifindende dom at bede om fængsling.

Krav om udlevering

Der har været rygter om, at de involverede eller nogle af dem befinder sig i Mexico. Myndighederne har også fået tip om Zambia, Zimbabwe, USA, Venezuela og Malta.En kendelse om fængsling vil gøre det vanskeligt for de fem at rejse uhindret fra land til land. Og en kendelse kan også bruges til et eventuelt krav om udlevering.

/ritzau/