Maria Louise og hendes døtre lever under fattigdomsgrænsen: Man vender hver en femøre

Antallet af fattige børn er steget i samtlige kommuner i Midt- og Vestjylland det seneste år.

Maria Louise Bostrup (th.) og datter Julie Bostrup Simonsen (tv.) er nogle af dem, som lever under fattigdomsgrænsen.
Maria Louise Bostrup (th.) og datter Julie Bostrup Simonsen (tv.) er nogle af dem, som lever under fattigdomsgrænsen.
Foto: Nicolaj Bøndergaard Madsen, TV MIDTVEST

Der findes masser af udfordringer, når man som familie lever sit liv under fattigdomsgrænsen. Foreningsliv, sommerferie og visse madvarer er blot nogle af de ofre, der eksisterer hos familier under den berygtede grænse.

- Vi sparer sådan noget som fjernsyn væk. Vi går heller ikke ned og køber en stor steg, men jeg er god til at købe datokød. Man vender hver en femøre, og sidst på måneden har man tøm-fryser-projekt for at holde pengene hjemme til mælk og brød, fortæller Maria Louise Bostrup, der er enlig mor til to i Vildbjerg i Herning Kommune.

Antallet af fattige børn er steget i samtlige kommuner i Midt- og Vestjylland det seneste år. Det viser nye tal fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Maria Louise Bostrup kom på kontanthjælp i 2010, fordi hun brækkede ryggen. Nu er hun én af dem, som sammen med sine to døtre lever under fattigdomsgrænsen.

Hun fortæller, at familien er blevet gode til at bruge det, de har, men at hverdagen er fyldt med udfordringer, når man ikke har for meget at gøre med.

- Jeg er syg i det danske system, og det er rigtig svært at være syg i Danmark. Jeg lever på laveste indkomst, så der er bare ikke til, at vi kan leve i sus og dus, men vi får mad hver dag og har tøj på kroppen. Jeg kæmper på at få et flexjob, så det håber jeg lykkes, fortæller Maria Louise Bostrup.

- 5,7 procent er 5,7 procent for mange

Den kommune i Midt- og Vestjylland, hvor stigningen har været mest markant, er Holstebro Kommune. Her lever hver 18. barn under fattigdomsgrænsen. Sidste år var det hver 29. barn, der var under grænsen.

- 5,7 procent er 5,7 procent for meget. Jeg tror på, at hvis man ikke har råd til det, som ens kammerater har råd til, så er man måske udelukket for fællesskabet, og fællesskabet betyder alt for børn og unge, siger Torben Gudiksen (Radikale Venstre), der er formand for Børne- og Familieudvalget i Holstebro Kommune.

Han peger på, at det er politiske ændringer fra Christiansborg som 225-timers reglen, kontanthjælpsloftet og integrationsydelsen, der har været med til at hæve antallet af fattige børn. 

- Vi oplever jo, at vi har nogle børn og unge, som ikke har råd til at gå til foreningssport mere, fordi pengene ikke er til det. I Holstebro Kommune har vi lavet en pulje, hvor man har mulighed for at søge penge til et foreningskontigent. Der kan vi se, at flere og flere benytter sig af det, fortæller Torben Gudiksen.

I Midt- og Vestjylland er det dog stadig Morsø Kommune, der har den største andel af børn under fattigdomsgrænsen. Her er det hver 12. barn, der ifølge Arbejderbevægelsens Erhversråd er under fattigdomsgrænsen.

2:53
5,7 procent af Holstebro Kommunes børn lever nu - ifølge nye tal fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd - under fattigdomsgrænsen. Det svarer til ét barn ud af 18.