Lungepatienter skal spise hvad de vil og når de vil

På Lungemedicinsk afdeling på Regionshospitalet i Holstebro skal et nyt madprojekt, hjælpe lungepatienter hurtigere på benene igen.

1:42

"Spis hvad du vil, når du vil" er navnet på projektet, der de sidste fire uger har kørt på Lungemedicinsk afdeling på  Regionshospitalet i Holstebro.

Som det ligger i navnet, giver konceptet friere rammer for, hvad og hvornår patienten vil spise. Det skal være med til at bevare appetitten, som er ekstra vigtig, når man er syg.

- Er der en dag, jeg først er sulten klokken to, jamen så bestiller jeg mad klokken to, siger Bjarne Frederiksen, der er Lungepatient.

Selvom det ikke er middag endnu kan Bjarne Frederiksen vælge frit fra menukortet.

 

- Det er sådan, at når man er syg, så er det ikke nødvendigvis klokken halv otte, klokken 12.00 eller klokken 18.00, at man har lyst til at spise. Det flyder meget mere ud over døgnet, siger Lone Viggers, der er ernæringschef ved Ernæringsenheden i Hospitalsenheden Vest.

 

Derfor kan patienterne nu vælge mellem et hav af anrettede måltider på alle tider af døgnet. Ordningen skal sikre, at patienterne bevarer deres appetit under indlæggelsen.

- Det kan lige netop være det, der gør, at man har lidt bedre chance for at komme sig over sin sygdom, siger Henny Færge Rabjerg, der er Afdelingssygeplejerske på Lungemedicinsk afsnit.

 

I hospitalssengene er de af samme overbevisning.

- Jeg tror mad er en stor del af, at man hurtigt bliver rask igen, siger Bjarne Frederiksen.

 

Det er særligt lungepatienter, der har svært ved at bevare appetitten. Det skyldes blandt andet den dårlige vejrtrækning.

- Der ved vi, at hele ernæringsproblematikken med at få nok at spise er en udfordring. Det er det hver dag, og så bliver det specielt, når man er syg. Derfor er vi også meget taknemmelige over, at det her projekt får lov at løbe af stablen her, hvor man også virkelig kan se en forskel, siger Henny Færge Rabjerg.

 

Forsøget med den nye madordning er blevet taget godt imod af patienterne. 

- Det er som vor mor lavede det, lyder det fra Karl Christian Jensen.

-Det ikke bare ser godt ud, det smager også godt, siger Bjarne Frederiksen.

Nu kan patienterne få stillet deres sult, mens appetitten er intakt.

 

- Den glæde det bringer, at man kan se, at man virkelig serverer noget, der lige tangerer til faktisk at være restaurantmad. Det synes jeg er meget tilfredsstillende som personale, lyder det fra Afdelingssygeplejersken.

 

Projektet kører til og med fredag.