Lokalmedier om ny aftale: Endelig bliver vi tilgodeset

De vestjyske lokale medier reagerer med vestjysk beskedenhed på det nye medieforlig. Der er glæde, men ikke jubel.

Alex Nielsen, direktør, Mediehuset Herning Folkeblad Foto: Jonas Bach Sørensen, TV MIDTVEST

Søren Pedersen, chefredaktør, Dagbladet Holstebro-Struer Foto: Jonas Bach Sørensen, TV MIDTVEST

Lars Norup, chefredaktør, Viborg Stift Folkeblad Foto: Jonas Bach Sørensen, TV MIDTVEST

1 af 3

Nu er der godt nyt til lokal- og regionalmedierne. Men de lokale mediechefer her i landsdelen har ikke armene i vejret af begejstring endnu.

Natten til fredag landende regeringen og Dansk Folkeparti en ny femårig medieaftale. En aftale med større støtte til de regionale og lokale nyhedsmedier i hele landet.

Læs også Ny medieaftale på plads: Øget støtte til regionale og lokale nyheder

Både Viborg Stift Folkeblad, Mediehuset Herning Folkeblad og Dagbladet Holstebro Struer reagerer positivt på den nye aftale. Men de afventer spændt, hvordan den øgede støtte skal fordeles.

Længe været overset

Lars Norup, der er chefredaktør på Viborg Stift Folkeblad er lettet over det øgede fokus på lokalmedier og hvor vigtigt de er.

- Vi er glade for, at man har set os. Det er ikke altid, at vi er blevet set, og det er i 11. time nogle steder. Der er nogle steder, hvor de slet ikke har reel lokal dækning endnu, siger Lars Norup.

Medieaftalens hovedpunkter

  • Fokusering af DR – fra mediemastodont til kulturinstitution
  • Færre afgifter til danskerne - licensen afskaffes
  • Bedre vilkår for de digitale nyhedsmedier
  • Ny radiokanal og tv-kanal ser dagens lys
  • Public Service-Puljen vokser til 101 mio. kr.
  • Øget støtte til regional og lokal nyhedsformidling i hele landet
  • Støtte til dansk film
Kilde: Kulturministeriet

Begejstringen kan også findes i Mediehuset Herning Folkeblad, hvor man ser frem til et styrket medieudbud i Midt- og Vestjylland.

Læs også Medieforhandlinger: Millioner på vej til provinsaviserne

- Vi er lokale med vilje, så skal vi også være tæt på borgerne. Det tror jeg, vi kan blive ved med at fastholde, hvis vi modtager nogle flere midler, siger Alex Nielsen, der er direktør for Mediehuset Herning Folkeblad.

Også i Dagbladet Holstebro-Struer er den umiddelbare reaktion på aftalen positiv.

- Umiddelbart er jeg glad for alt, hvad der peger i retning af det lokale og regionale indenfor medieområdet. Jeg synes, det er positivt, at der er fokus på den vigtige opgave, som vi udfører, og forhåbentlig får vi også lidt bedre forudsætninger med den her aftale, siger Dagbladet Holstebro-Struer chefredaktør Søren Pedersen.

Momsfritagelsen er værdsat

Et af punkterne i medieaftalen er, at man fjerner momsen på de nyheder, der udkommer digitalt. Og det ser lokalmedierne en fordel i.

- Vi laver jo også en masse web og digitalnyheder. Det er der jo stor fremtid i. Alt i alt tror jeg, at der vil komme en større kvalitet i den lokale journalistik, siger Lars Norup, chefredaktør på Viborg Stift Folkeblad.

På Dagbladet Holstebro Struer er man dog mere afventende i forhold til, hvordan den nye aftale kan påvirke.

Læs også Johs Poulsen: - DF lader regionerne slippe for mediebesparelser

- Jeg tror da, det giver os nogle muligheder, men vi kender ikke indholdet eller kravene til det indgående nok til at vi kan sige, hvilke muligheder det konkret giver os, siger Søren Pedersen, der er chefredaktør på dagbladet og tilføjer:

- Det er vores opgave at bevise, at den mediestøtte vi får, den er vi berettigede til. Og vi gør noget positivt med den.

Momsfritagelsen kan først endeligt godkendes, når EU-reglerne på området er ændret. Indtil da skal en pulje tilgodese de digitale nyhedsmedier.