Løkke i Herning: Bejler nu til en bredere borgerlig regering

Lars Løkke Ramussen smider bombe ved Venstres landsmøde i Herning

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) vil invitere De Konservative og Liberal Alliance til at deltage i en ny borgerlig trekløver-regering. Det siger han i sin tale til de 1500 deltagere i Venstres landsmøde i Herning Kongrescenter lørdag.
    
Dermed forsøger Løkke med et slag at løse topskatteopgøret i blå blok, som truede med at udløse valg:
    
- Det er min konklusion, at hvis vi succesfuldt skal række ud efter vores fremtidsdrøm, så bliver vi nødt til at gribe det politiske arbejde anderledes an, siger Lars Løkke Rasmussen.
    
På mandag vil processen blive igangsat, når Lars Løkke Rasmussen holder de første møder om regeringsdannelsen.
    
Statsministeren siger, at han allerede har diskuteret spørgsmålet med Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, Liberal Alliances formand, Anders Samuelsen og De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen.
    
- Det sker i forståelsen med dem, for de er grundlæggende enige i analysen, siger Løkke og antyder dermed, at regeringsomdannelsen vil lykkes.
    
- Det er min vurdering, at det rigtige vil være at invitere Liberal Alliance og De Konservative til at gå i regering sammen med vores parti, Venstre, siger Lars Løkke Rasmussen og høster stående klapsalver.
    
En trekløver-regering vil give en mere stabil regering med Dansk Folkeparti som støtteparti, tilføjer Løkke.
    
- Min konklusion er, at vi har brug for en stærkere Venstre-ledet regering, der favner en større del af vores parlamentariske grundlag, siger Løkke til klapsalver.
    
Meldingen kommer, efter at regeringen i denne uge har fået finansloven og vigtige aftaler om PSO-afgiften og ejendomsvurderinger på plads. Dermed har man brudt måneders fastlåste stillinger i blå blok.
    
- Der er skabt fremdrift og resultater, og der er også skabt noget gensidig tillid, som hidtil har manglet. Forståelsen for hinandens positioner er vokset, siger Lars Løkke Rasmussen.
    
Liberal Alliances leder, Anders Samuelsen, har dog indtil videre fastholdt, at han vil vælte regeringen, hvis ikke topskatten bliver lettet med fem procentpoint inden nytår.
    
Det har fået flere til at spekulere i snarligt valg. Og måske et farvel til Løkke som Venstre-formand. Den analyse bliver trodsigt modsagt af Løkke fra talerstolen i Herning:
    
- Der er nok nogen, der vil sige, at så er vi kørt fast. Så er det slut, siger han om 2025-forhandlingerne.
    
- Men så kender man mig dårligt. Og så kender man Venstre dårligt. Venstre lægger sig ikke ned. Jeg lægger mig ikke ned, siger Lars Løkke Rasmussen.
    
Ved at tage Liberal Alliance og De Konservative med i regeringen får de tre partier lejlighed til at skrive et nyt regeringsgrundlag sammen.
    
Her kan de tre partier eksempelvis enes om et nyt forsøg på at lette topskatten med fem procentpoint for alle topskatteydere, som Liberal Alliance ønsker.
    
Det vil Dansk Folkeparti formentlig fortsat sige nej til.
    
Men det nye forsøg vil kunne give Anders Samuelsen en mulighed for at sige, at han - og den nye regering - har gjort alt, hvad man kunne for at indfri løftet. Mandaterne var der bare ikke.