Kommune i kovending: Landsby hænger på stinkende svinefarm

Borgerne i landsbyen Tapdrup vil gerne af med en stinkende svinefarm i byen, og landmanden vil gerne sælge jorden. Men kommunen siger nej tak.

Kommunen stod til at skulle købe jorden omkring denne svinefarm, så jorden kunne udstykkes til byggegrunde. Men nu har de ombestemt sig.
Kommunen stod til at skulle købe jorden omkring denne svinefarm, så jorden kunne udstykkes til byggegrunde. Men nu har de ombestemt sig.
Foto: Poul Gerner / TV MIDTVEST

Beboerne i Tapdrup ved Viborg slipper ikke af med en svinefarm midt i landsbyen. Landmanden var ellers klar til at lukke sin bedrift og sælge jorden til Viborg Kommune, så jorden i stedet kunne udstykkes til boliger.

- Selvom vi gør alt, hvad vi kan for, at det ikke skal lugte, så lugter det jo, fortæller landmand Lars Børgesen, der derfor kontaktede kommunen med tilbud om at sælge sin jord til udstykning.

Men kommunen har takket nej tak til at købe hans jord – og dermed nej til at hjælpe Tapdrup af med et stinkende problem. Kommuneplanen giver ellers mulighed for udstykning af grunde, der er placeret, så de får god sammenhæng med den øvrige landsby. Og her var svinefarmen og den tilhørende jord ideel. Derfor undrer landmanden sig såre:

- Jeg har spurgt alle vegne, men der er ingen, der kan give mig en forklaring, siger den forvirrede landmand.

Økonomien spænder ben

Heller ikke borgerforeningen har fået yderligere information fra Viborg Kommune om sagen. Her har borgmesteren ellers en god forklaring:

- Vi skulle købe det hele på en gang, og det var ikke muligt for kommunen i forhold til vores anlægsrammer, og derfor har vi valgt ikke at efterkomme ønsket, lyder det i dag fra Venstre-borgmester, Ulrik Wilbek.

Men den beslutning ærgrer Tapdrups borgere.

- Vi er en lille by med 500 indbyggere, og hvis vi kunne slippe for en svinestald, så ville det være luksus, fortæller Benjamin Overvad, der er formand for Tapdrup Borgerforening.

Borgere føler sig overhørt

Politikerne i kommunens økonomiudvalg har nu i stedet valgt at sige ja til en udstykning et andet sted i byen.

- Der kom en investor med en pose penge, der er klar til at investere i et andet område, og det har vi takket ja til, lyder det fra borgmesteren.

Tilbage ligger en stinkende svinefarm, en landmand, der alligevel ikke kan lukke den og en forundret landsby:

- Vi føler os en smule overhørt, lyder det fra formanden for Tapdrup Borgerforening.

Viborg Kommune laver nu en ny kommuneplan for Tapdrup, som kommer i høring senere på året.

2:09