Landmænd jubler over ny landbrugspakke

Landmændene er på mange punkter glade for den landbrugspakke, som blå blok præsenterede i dag.

Povl Blak Bojer er en af de landmænd, der jubler over den nye landbrugspakke.
Povl Blak Bojer er en af de landmænd, der jubler over den nye landbrugspakke.

Fødevare- og landbrugspakken, som blå blok tirsdag præsenterede, består af 30 punkter, der blandt andet sikrer individuelle miljøkrav til landmændene. Der vil for eksempel være strammere miljøkrav til landmænd tæt på sårbare vandområder end til andre landmænd. Det betyder i praksis, at de fleste får lov at sprøjte mere end i dag.

Hos Povl Blak Bojer har randzonerne fyldt meget. I sommer vandt han den første retssag om overtrædelse af randzoneloven. Han glæder sig nu over, at randzonerne forsvinder med den nye landbrugspakke.

- Det er virkelig et skridt i den rigtige retning. Det er en god ting, randzonerne afskaffes. De har kun ganske ubetydelig effekt. Nu er der fokus på, vi skal ud og måle, og efterfølgende skal vi også måle, om vi har øget belastning, når vi tilfører gødning. Så nu kommer der sammenhæng og fornuft i tingene, siger Povl Blak Bojer.

Landbrug & Fødevarer er også glade

Der er stadig mange miljøkrav, der kunne være en hel del mere lempelige, men hos Landbrug & Fødevarer er formand Martin Merrild glad for den nye landbrugs- og fødevarepakke.
    
- Det er et rigtig godt gennembrud, vi har fået i miljøreguleringen. Det har vi ventet på i mange år. Det er en rigtig god pakke for landbruget, som kan være med til at skabe optimisme blandt de landmænd, der i dag har en meget, meget stram økonomi, siger han.
    
Det er især blå bloks initiativ om at lade landmændene gøde mere, der vækker glæde.
    
- Vi har i Danmark været underlagt et meget, meget restriktivt gødningsregelsæt, som jo er helt enestående i verden. Vi har tvunget landmændene til at gøde 20 procent mindre end det, afgrøderne har brug for. Det har haft stor betydning for udbyttets størrelse og afgrødernes kvalitet, siger Martin Merrild.