Landbrugspakke: Kollerup kræver jura på plads tirsdag

Hvis ikke Eva Kjer Hansen tirsdag fremlægger juridisk vurdering, så bør det sætte lovarbejdet i stå, siger S.

Flere embedsmænd fortæller tirsdag til Berlingske, at miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansens (V) landbrugspakke blev fremlagt, selv om man var klar over, at den sandsynligvis var i strid med EU-reglerne.
    
Nu kræver Socialdemokraterne omgående handling fra miljø- og fødevareministeren.
    
Socialdemokraternes miljø- og fødevareordfører, Simon Kollerup, vil have en gennemarbejdet juridisk vurdering af det omstridte lovforslag L68, der er en del af landbrugspakken.
    
Og den skal komme tirsdag - ellers bør lovbehandlingen gå i stå, lyder det:
    
- Regeringen skal inden afslutningen af samrådet i dag fremlægge en faglig og egentlig juridisk vurdering af om den store mængde ekstra gødning, som er på vej ud på markerne fra 1. marts, er lovlig inden for Danmarks internationale forpligtigelser.
    
- Ellers mener jeg ikke, at vi som Miljø- og Fødevareudvalg kan afgive den tillægsbetænkning efter samrådet i dag, som er nødvendig for at loven kan komme til afstemning i folketingssalen på torsdag, siger Simon Kollerup.
    
Dermed truer han tidsplanen for lovforslaget. Efter planen skal den vedtages i folketingssalen på torsdag. På forhånd er der et smalt flertal på plads bestående af partierne i blå blok.
    
De Konservative har ønsket, at landbrugspakken suppleres af tiltag, som kan gavne miljøet. Men partiet står indtil videre fast på aftalen om at stemme for landbrugspakken.
    
Den stemmeaftale bør K-formand Søren Pape Poulsen og De Konservatives landbrugsordfører Rasmus Jarlov dog genoverveje, hvis der er ikke fremlægges en ny juridisk vurdering tirsdag, mener Simon Kollerup.
    
- Hvis et blåt flertal i udvalget alligevel kræver loven sendt videre til folketingssalen, så man desværre konstatere, at det ikke kun er ministeren, som kører politisk og juridisk racerløb med bind for øjnene, men hele blå blok, siger han.
    
Socialdemokraterne mener at sagen udfordrer opbakningen til ministeren i blå blok, særligt de Konservative:
    
- Tilliden til ministeren kan ligge på et meget lille sted i den røde blok, nu er det op til de blå partier, særligt de Konservative, at afgøre, hvor længe de vil acceptere ministerens embedsførelse, siger Simon Kollerup.
    
Eva Kjer Hansen mener ifølge Berlingske, at der er fremlagt den nødvendige juridiske vurdering. Hun henviser ifølge avisen til en notits, som på én A4-side omtaler mulige problemer med EU-retten.
    
Men papiret er ikke nok til at udgøre et juridisk grundlag, mener to professorer med speciale i forvaltningsret, som Berlingske har talt med.
    
/ritzau/


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Politik.