Kirkekunst skaber splid i Thy

I en kirke i Thy er de trætte af et rådgivende udvalg for kirkekunst. Biskoppen har givet menighedsrådet lov til at udsmykke kirken med værker af Peter Brandes, men udvalget har en helt anden holdning. Brandes bliver brugt for meget, lyder begrundelsen. Vrøvl, er svaret fra både kirke og kunstner.

kirkekunst.jpg

I Hvidbjerg Vesten Å kirke i Thy er menighedsrådet og et rådgivende udvalg for kirkekunst uenige om, hvilken kunst, der i fremtiden skal udsmykke kirkevæggene.

Menigheden ønskede at få billeder lavet af Peter Brandes, men udvalget skal efter lov og tradition komme med en indstilling, når der skal kunst i folkekirken. I denne kirkes tilfælde var holdningen, at de indsamlede to millioner kroner ikke skulle bruges på Peter Brandes' kunst.

- Det var ganske usagligt og ikke udtryk for nogen egentlig ekspertise. De har jo ikke afvist det ud fra en kunstnerisk begrundelse overhovedet - og hvis jeg skal være en lille smule skarp, må jeg sige, at det er de nok heller ikke i stand til, siger Kaj Mogensen, Tidl. Sognepræst, Hvidbjerg Vesten Å Sogn.

Det er manden bag blandt andet udsmykningen af kapellet i Roskilde Domkirke, der skal kreere kunsten i Hvidbjerg Vesten Å Kirke. Og han er ligeglad med Akademirådets afvisning.

- Der er ikke nogen af dem som sådan set har anerkendt nogen af de store udsmykninger, som jeg har lavet, som faktisk er blevet internationalt kendt, og derfor er det for længe siden, at jeg overhovedet har taget dem seriøst, siger kunstner Peter Brandes.

Heldigvis for kirken i Thy har rådet ikke nogen bestemmelseskraft. Det er udelukkende op til stift og biskop at træffe afgørelsen. Og de har valgt præcist det kunst, som de gerne vil have i kirken - blandt andet en bronzeskulptur lavet af Peter Brandes.

Lignende sag i Nørre Nissum

Også i Nørre Nissum Kirke har de netop nu en sag kørende - også med Peter Brandes Kunst. Her skal biskoppen fra Viborg Stift træffe beslutningen.

- Det skal være en kunst, der understøtter evangeliets forkyndelse, så derfor skal det selvfølgelig tænkes med. Og så skal det være kunst, der taler ind til mennesker i dag, men også kunst af en kvalitet, vi kan holde til at se på ikke bare i et år, men i mange år frem, siger Henrik Stubkjær, Biskop, Viborg Stift.

I Thy er de glade for, at de holdt fast i deres beslutning, og de ser nu frem til at få deres Peter Brandes kunst i kirken.

- Vi er meget glade for, at Aalborg Stift har hjulpet os hele vejen igennem, og at biskoppen har godkendt det, siger Kaj Mogensen, Tidl. Sognepræst, Hvidbjerg Vesten Å Sogn.