Per Kirkeby får Skovgaard Medaljen

En mesterlig dansk naturfortolker bliver hædret i dag i Viborg

Per Kirkeby er nummer 15 i rækken af anerkendte, danske kunstnere, der modtager Skovgaard Medaljen.
Per Kirkeby er nummer 15 i rækken af anerkendte, danske kunstnere, der modtager Skovgaard Medaljen.

I forbindelse med 200-året for guldalderkunstneren P.C. Skovgaard hylder Skovgaard Museet i Viborg i dag en af Danmarks største nulevende kunstnere, Per Kirkeby.

Billedkunstneren, forfatteren og filminstruktøren Kirkeby, bliver hædret med Skovgaard Medaljen, som uddeles for 15. gang til en anerkendt dansk kunstner.

Per Kirkeby har siden 1960`erne beriget Danmark og resten af verden med sit kunstneriske udtryk i alt fra malerier over lyrik til skulpturer og film.

Derfor var det en begejstret museumsleder, Anne-Mette Willumsen, som i dag kunne hædre Per Kirkeby. Oven i købet på P.C. Skovgaards fødselsdag.

- Det er en stor ære for Skovgaard Museet, at kunne overrække medaljen til Per Kirkeby.  Ligesom P.C. Skovgaard er Kirkeby en mesterlig naturfortolker, der har skabt moderne billeder af danske landskaber. For begge malere er naturen en uudtømmelig inspirationskilde, siger Anne Mette Willumsen.

Per Kirkeby var ikke selv til stede ved prisoverrækkelsen på grund af sygdom. Men i et TV-interview optaget hjemme hos ham selv, giver han udtryk for stor glæde over hæderen.

- Den er jeg virkelig glad for, siger kunstneren, mens han vender og drejer medaljen i hånden. 

Navnlig inskriptionen på medaljen vækker glæde hos Per Kirkeby. "Intet at tilføje - blot se" står der på bagsiden - mens forsiden er prydet af et naturmotiv, en tyk sommerflue og en græshoppe.

- Jeg er glad for den der lille tekst, siger Per Kirkeby, der håber, at hans kunst har været med til at skabe en ny guldalder for dansk kunst.

Per Kirkeby har tidligere modtaget Thorvaldsens Medalje i 1987. Prins Eugens Medalje i 1990,  samt medaljen Ingenio et arti i 2001.

Se et uddrag af interviewet med Per Kirkeby her:

2:14
Per Kirkeby er glad for at Modtage Skovgaard Medaljen