Kaj Munks kane vender hjem

Det er ikke kun julemanden som har en kane. Også Kaj Munk havde en kane, som nu vender tilbage til præstegården efter mere end 40 år i Haderslev.

kajmunkkane.jpg

Kaj Munks gamle kane er i dag vendt tilbage til præstens hjemstavn i Vedersø. Kanen er lavet i 1930’erne af en lokal smed og er 2,4 meter lang, 1,4 meter bred og 1,1 meter høj og har plads til fire passagerer foruden kusken.

Kanen endte efter anden verdenskrig på loftet af præstegården i Vedersø, hvor den stod indtil 1959. Her besluttede Kaj Munks enke, Lise Munk, at give kanen videre til boghandleren Johannes Christian Nielsen i Haderslev. Han var kendt for at have en større privat samling af forskellige vogne. En samling som senere blev til Slesvigske Vognsamling i Haderslev, hvor kanen altså har stået indtil i dag. Men nu har Vennekredsen for Kaj Munks præstegård fået kanen tilbage.

- Som formand for Vennekredsen fik jeg for en lille måned siden et tip om kanen, og jeg tog kontakt til Slesvigske Vognsamling. Her var man fra første kontakt yderst velvillige og indstillet på, at kanen skulle tilbage til præstegården i Vedersø, og jeg har kun stor ros og respekt for, at de ville give os kanen tilbage, siger Jørn Verner Stendorf, formand for vennekredsen.

Præcis hvor kanen skal stå i Kaj Munks Præstegård er endnu ikke afklaret. I første omgang ”lander” kanen i Ringkøbing-Skjern Museums afdeling i Bundsbæk Mølle nord for Skjern. Her er der i de to første weekender i december masser af fokus på julen og altså også Kaj Munks gamle kane.

1:37
Efter 55 år hjemmefra er Kaj Munks kane kommet tilbage til landsdelen.