Jyske teltlejre undgår magtanvendelse

Personalet i teltlejrene i Herning og Thisted holder ro og orden uden at anvende magt.

Siden 1. marts har der ikke været vagtværn i teltlejren i Thisted, hvor der bor 200 enlige mænd.

- Vi opsagde vagtværnet, fordi vagter virker konfliktoptrappende. Det var bedre at have vores eget personale ansat døgnet rundt. Siden da, har vi ikke anvendt nogen form for fysisk magt. Det giver en stor ro, og beboere har udtalt, at dengang, der var vagter, var der altid ballade, siger Mika Røsholt til Berlingske.

Hun er lejrleder i Thisted og på peger at synlighed og dialog er vejen frem. Der har dog været et større slagsmål siden afskeden med sikkerhedsvagterne, hvor politiet måtte tilkaldes.

I teltlejren i Herning er der plads til 400 enlige mænd.

- Her har der aldrig har været episoder, hvor personalet har anvendt magt over for beboere, fortæller kommunikationskonsulent Lars Vestergaard fra Asylcenter Himmerland,

Han fortæller til Berlingske, at der selvfølgelig er skænderier mellem beboerne men ikke noget, som personalet ikke kan håndtere på rolig vis.

- Vi oplever ikke, at hverdagen er fyldt med hverken trusler, vold eller andet. Der kan være beboere, som kommer op at slås, men så tilkalder vi politiet, siger Lars Vestergaard.

I Næstved blev en lejrleder for nylig fritstillet efter at have lagt en beboer i en brystvendt benlås. Beboeren er efterfølgende blevet sigtet for trusler og vold, skriver Belingske.