Iskold morgen har gjort vejene glatte med sort is

De store landeveje og motorveje er saltet og er klar til morgentrafikken, melder Vejdirektoratet.

Frost2

Mens de fleste har ligget under den lune dyne, har det natten til fredag været iskoldt udenfor. Det betyder også, man bør være ekstra forsigtig, hvis man kører i bil til arbejde, fordi frostvejret har givet glatte veje.

- Man skal være opmærksom på, at på grund af frosten er der risiko for isglatte veje. De store landeveje og motorveje er saltet og bør være klar til morgentrafikken, siger vagthavende ved Vejdirektoratet, Jesper Nielsen.

Han opfordrer til, at man kører forsigtigt og tager hjemmefra i lidt bedre tid, end man plejer.

Som bilist skal man være særligt opmærksom ved Mors, Thy og Djursland, fordi der i det område er risiko for sort is.

Sort is er sne, der er smeltet og frosset igen eller presset hårdt sammen. Normalt er is og sne hvidt og let at se, men efter at sneen er smeltet og frosset igen, kan den blive gennemsigtig og er derfor sværere at se.

Det kan føre til farlige situationer for folk i trafikken.

Det er kommunerne, der står for at salte de lokale landeveje, derfor har Vejdirektoratet ikke overblik over, hvor glat det er på de mindre vejstrækninger.

Natten til fredag kunne de i Aarhus Lufthavn melde om 13 frysegrader som det laveste målt. I det meste af landet lå temperaturen på minus ti grader. Varmest var der på Bornholm, hvor man "kun" havde fem minusgrader.

Weekenden begynder med sne

Det er en koldfront fra nord, der presser sig på og giver de kolde temperaturer, fortæller vagtchef hos Danmarks Meteorologiske Institut Dan Nilsvall.

- Fredag starter faktisk med mere af det kolde vejr, men det bliver en flot og solrig dag i det meste af landet. Senere kommer der dog en del skyer indover, og hen over aften vil der falde en del sne, siger han.

Sneen lægger sig først i den nordvestlige del af landet, men vil i ly af natten bevæger det sig langsomt mod den resterende del af landet.

I Nordjylland kan det derfor godt betale sig at finde kælken frem, for lørdag morgen vil der være mulighed for et snedække på ti centimer i det nordjyske.

I den resterende del af landet ventes der at ligge omkring fem centimeter sne lørdag morgen.

Lørdag stiger temperaturen til mellem fire og syv grader, og sneen bliver derfor et flygtigt bekendtskab. Lørdag vil der også komme en del nedbør som regn og slud, og der vil være risiko for isslag.

Natten til søndag kommer der igen frost, så hvis man skal ud på vejene i løbet af natten eller morgenen, bør man være opmærksom på det glatte føre.