I aften: Ramme om kommunesammenlægning vedtages

Tirsdag aften stemmer byrådene i Struer og Holstebro Kommuner om rammen for den mulige kommunesammenlægning, de to Vestjyske kommuner har drøftet i en længere periode. En del af oplægget er, at en eventuel sammenlægning skal til afstemning blandt borgerne i de to kommuner.

Sammenlægning.jpg

Det var en konsulentrapport fra november 2014, der kickstartede ideen om en stor Nordvestjysk kommune. Rapporten viste, at Struer Kommune med stor fordel kunne fusionere med en eller flere lokale kommuner. 
Den 20. august 2015 nikkede både Struer og Holstebros byråd ja til at fortsætte en undersøgende proces, der skulle se på fordele og ulemper ved en sammenlægning. Dengang sagde Struers Borgmester sådan her:

- Uanset om det ender med en sammenlægning eller ej, så er vi hinandens nærmeste naboer og dermed hinandens forudsætninger for at fastholde og skabe nogle gode rammer for vores borgere her i Nord-Vestjylland. 

LINK: Deltag i debatten om sammenlægningen på vores facebookside

 

Forslag skaber splittelse

På aftenes byrådesmøder stemmes der blandt ander om, hvorvidt sammenlægningen skal til folkeafstemning blandt borgerne. Både afstemningen og den mulige sammenlægning har op til aftenens møde skabt splittelse i såvel byråd som partier.

I Holstebro Kommune er Venstres byrådsgruppe som udgangspunkt imod en sammenlægning, men 3 markante profiler meddelte i slutningen af september, at de vil stemme imod gruppen på aftenens møde. Den ene er Holstebros tidligere borgmester Arne Lægaard. Den 29. september sagde han til TV MIDTVEST:

- Det handler ikke om penge. Det handler om, at vi som landsdel vil stå stærkere, hvis vi holder sammen og er sammen. Det handler om at hjælpe hinanden.

Arne Lægaard bakkes op af Niels Kristian Jensen og Vinderups tidligere borgmester Holger Hedegaard.

Frygt for affolkning af Struer
I Struer kommune er ca. 2/3 af byrådet for en sammenlægning, men det er ikke alle, der tror på, at en ny storkommune vil gavne området. Den korservative x-borgmester på Thyholm Peter Gade er bekymret for konsekvenserne af en sammenlagt administration: 

 

- Det er jo næsten en naturlov at så flytter administrationen til den store by, selvom man måske beskriver at der skal blive noget i Struer. Om få år så flytter det og det affolker Struer, og det der er yderområder i dag, det er jeg bange for der bliver endnu mere yderområder med en stor kommune, sagde den tidligere borgmester dagen efter forslaget blev præsenteret.

Afstemning i 2015

Hvis begge byråd stemmer for at fortsætte sammenlægningsplanerne på aftenens møder, vil borgerne skulle stemme om forslaget den 3. december i forbindelse med EU-afstemningen.

Se indslaget fra den 20. august, hvor forslaget blev præsenteret:

Reaktioner på forslaget om sammenlægning fra den 21. august: