HK: Sikkerhedsvagter er et nødvendigt onde

HK-formand ærgrer sig over, at kommunerne i stigende grad må bruge sikkerhedsvagter, men roser arbejdsgiverne for at beskytte de ansatte.

Sikkerhedsvagter ved f.eks. jobcentre er et nødvendigt onde, mener formand for HK Kommunal Midtvest Marianne Køpke.

- Jeg synes selvfølgelig, at det er ærgerligt, at det er nødvendigt. Men jeg er også godt tilfreds med at arbejdsgiverne sørger for at passe på medarbejderne, siger Marianne Køpke.

I weekenden fortalte TV MIDTVEST om Ringkøbing-Skjern Kommune, der har hyret private vagter til at passe på de ansatte på jobcentret. De ansatte oplever trusler og agressiv adfærd i det daglige arbejde med borgerne. 

Ringkøbing-Skjern er blot én i rækken. Både Struer og Herning Kommune har vagtværn efter trusler fra borgere. Også Thisted Kommune har tidligere ansat vagter.

- Det er ærgerligt, fordi vi skulle jo gerne alle sammen kunne passe vores arbejde, det er det, vi er der for. Men desværre er det ikke sådan, det er, siger Marianne Køpke.

Flere trusler

HK-formanden oplever et stigende antal episoder i kommunerne, hvor personalet føler sig truet af en borgers adfærd eller slet og ret bliver udsat for trusler. 

- Jeg fornemmer, at det sker oftere nu, end det gjorde tidligere. Det gør det. Det handler jo meget om, at lovgivningen bliver strammere og strammere, og folk får mere og mere ondt i økonomien, når de bliver ramt. Så ja, jeg tænker, at det er noget, der desværre fortsætter.  

 - Det sker jo fordi, der hvor folk bliver ramt på deres pengepung, på deres økonomi, der vil de jo reagere. Nogle er ramt så hårdt, at de ikke kan klare dagen og vejen, og så går det jo ud over den de møder f.eks. i borgerservice eller i jobcenteret, siger Marianne Køpke. 

Hør interviewet med Marianne Køpke øverst i artiklen.