Kulturmødet Mors: Har københavneriet allerede taget over?

Lokale indslag på Kulturmødet Mors overskygges af internationale ­arrangementer og paneldebatter med den københavnske kulturelite, mener professor

- Det er nemmere at finde indslag om FN’s verdensmål end om lokal kultur på Mors, når man læser programmet for Kulturmødet Mors, der begynder torsdag. Faktisk glimrer ethvert lokalt indslag ved sit fravær.

Det synspunkt kommer fra professor emeritus i teologi Viggo Mortensen, som i et debatindlæg i Kristeligt Dagblad argumenterer for, at kulturmødet mangler lokal forankring og er blevet professionaliseret.

quoteVi importerer da bare den københavnske kulturelite og kulturentreprenører.

 Viggo Mortensen, professor emeritus i teologi

Viggo Mortensen mener det blandt andet kommer til udtryk i festivalens slogan ”Culture Matters” (kultur har betydning), der modsat de andre år er på engelsk. I Kristeligt Dagblad sammenligner han kulturmødets udvikling med Folkemødet på Bornholm.

-  Folkemødet på Bornholm er blevet de professionelle politikeres og politiske meningsdanneres snakkemøde. På tilsvarende vis er Kulturmødet Mors blevet de professionelle kulturaktørers legeplads.

- Udkant? Det vil vi ikke høre tale om. Vi importerer da bare den københavnske kulturelite og kulturentreprenører: Clement Kjers­gaard, Christian Have, Rushy Rashid og så videre, skriver Viggo Mortensen, der var med til at tage initiativ til bevægelsen ”Oprør fra udkanten” mod geografisk skæv­vridning.

Clement Kjers­gaard på Kulturmødet Mors i 2015.
Clement Kjers­gaard på Kulturmødet Mors i 2015.
Foto: Arkivfoto TV MIDTVEST

Kan slå kulturmødet ihjel

Samfundsforsker Michael Böss har flere gange deltaget i Kulturmødet Mors og genkender billedet af, at det er blevet ”professionaliseret”. Han mener, at lokal forankring er afgørende for kulturmødets identitet.

- At gå på kompromis med det lokale kan i sidste instans ende med at slå kulturmødet ihjel, for så bliver det blot en begivenhed uden identitet. Kulturmødet er blevet stærkt professionaliseret de senere år. Det har givet festivalen prestige i de ledende kulturlag men har været til skade for dens identitet, siger han til Kristeligt Dagblad.

quoteJeg har oplevet kulturmødet gå fra at være en lille fætter-kusine-fest til at være meget velbesøgt.

Bertel Haarder (V), formand for Folketingets Kulturudvalg

Formand for Folketingets Kulturudvalg, Bertel Haarder (V), har været med på Kulturmødet Mors næsten hvert år. Han har på samme måde oplevet, at festivalen er vokset år for år og af den grund blevet professionaliseret. Men det bliver kulturmødet ikke mindre folkeligt af, mener han.

Bertel Haarder på Kulturmødet Mors i 2015.
Bertel Haarder på Kulturmødet Mors i 2015.
Foto: Arkivfoto TV MIDTVEST

- Jeg har oplevet kulturmødet gå fra at være en lille fætter-kusine-fest til at være meget velbesøgt. Det er da i mine øjne udtryk for, at det er en meget folkelig begivenhed, siger den tidligere kulturminister, som heller ikke har noget problem med programmets internationale fokus på for eksempel FN’s verdensmål, hvis det bliver gjort på den rigtige måde.

- Verdensmålene er fremragende, men det er ikke kulturelt indhold. De må gerne være med, men de skal ikke erstatte debatten om kultur, siger han.

Lokale aktører får sværere ved at være med

Mette Moesgaard Jørgensen, der er provst i Morsø Provsti, har været med alle seks foregående år og genkender billedet af, at den lokale kultur er mindre synlig end den internationale og landsdækkende på Kulturmødet Mors.

Genoplev, da regnen skyllede Krydsfelt væk på Kulturmødet i 2018.

- Det er blevet dyrere at være til stede med en stand, og det betyder naturligvis, at de mindre, lokale aktører får sværere ved at være med. Men det er ikke et problem, at festivalen bliver hævet fra at være noget lokalt til at være noget landsdækkende. Det skal jo være et kulturmøde for hele landet og ikke bare for Mors. Og så involverer den i øvrigt lokalbefolkningen ved, at der er mange lokale besøgende og mange lokale frivillige, siger provsten, der er med til at stå for Morsø Provstis aktiviteter.

Det samme pointerer Kulturmødet Mors’ direktør, Trine Bang. Hun er dog ikke enig i, at programmet mangler lokal forankring.

- Det kommer an på, hvad man mener med lokal forankring. Der er flere programpunkter med lokale kunstnere som for eksempel Knud Sørensen. Derudover har vi over 200 lokale frivillige og lokale institutioner, som bakker op om det. Det er vigtigt for os at være lokalt forankret, og det mener jeg også, at vi er, siger hun til avisen.

Efter Kulturmødet 2018 blev noget af kunsten i Nykøbing, så den kunne nydes lidt længere.