Kræftafdeling fejrer 10 års fødselsdag: Har givet over 125.000 behandlinger

Fredag fejrer Kræftafdelingen i Herning 10 års fødselsdag. Afdelingen har gennem årene givet over 125.000 behandlinger til midt- og vestjyder og sparet dem for en tur til Aarhus.

Egon Hansen bliver i dagens anledning mødt af blomster, flag og kage på kræftafdelingen i Herning.
Egon Hansen bliver i dagens anledning mødt af blomster, flag og kage på kræftafdelingen i Herning.
Foto: Alexandra Lund Lysgaard, TV MIDTVEST

I 10 år har Kræftafdelingen i Herning sparet kræftpatienter her i landsdelen for en køretur til Aarhus, hver gang de skal behandles. Det er den pensionerede fisker Egon Hansen fra Thyborøn glad for.

Lige nu kører han fem dage om ugen de 100 kilometer fra Thyborøn til Herning for at blive behandlet, og det er trods alt meget bedre end en tur på det dobbelte til Aarhus. 

- Det betyder ret meget, at man ikke skal køre hele vejen til Aarhus. Det tager jo en hel dag. Her får jeg noget af dagen derhjemme, og det betyder ret meget for mig, fastslår Egon Hansen efter sin ottende strålebehandling ud af 39. 

- Inden for en time og et kvarter er jeg hjemme og kan sidde i stuen. Når jeg er færdig, plejer jeg jo gerne at blive træt, fortæller han.

Transporttiden betyder meget, når man er syg

Netop glæden over at have så kort transporttid som muligt møder kræftafdelingen dagligt fra sine patienter. 

- Det, der er vigtigt, er, at selv om man har den her diagnose, som for mange kan være det værste i verden, så er det vigtigt, at man får lov til at have sin hverdag, for behandlingen kan ikke fylde det hele. Der skal være plads til de gode ting i livet, og det der giver noget positiv energi, så man kan klare sådan et behandlingsforløb, siger Malika Lynggaard Uth, der er afdelingssygeplejerske på Kræftafdelingen i Herning. 

Strålekanon har givet over 125.000 behandlinger

Indtil for 10 år siden skulle alle kræftpatienter til Aarhus, men strålekanonen i Herning har nu i 10 år taget sin tørn med over 125.000 behandlinger. Afdelingen fortsætter også på det kommende nye sygehus i Gødstrup, men dog først om fire år - to år senere end først planlagt.

- Det er meget sårbart det maskineri, vi har her, til at behandle kræft. Derfor skal det have sin levetid ud, og vi vil vi ikke flytte det, for så skal vi bruge mange penge på at geninstallere det. Så vi har købt splinternyt udstyr til Gødstrup, og så gør vi det, at vi bruger det op her, og det er god og sund fornuft, især når pengene strammer lidt, fastslår Hanne Roed (Rad. V.), der er næstformand for regionsrådet i Region Midtjylland. 

Egon Hansen har fortsat en række behandlinger til gode på afdelingen i Herning, men han er optimistisk efter dagens strålebehandling. 

- De siger, der er gode udsigter. Jeg er blevet scannet, og det har ikke bredt sig. Det er kun i prostataen, så der er gode udsigter. Så vi skal bare lige igennem det her, siger Egon Hansen.

Ikke alle kræftbehandlinger bliver tilbudt i Herning, og derfor må nogle patienter fortsat køre til Aarhus.

2:18