Hærchef sigtes for grov pligtforsømmelse

Hærchef Hans-Christian Mathiesen er blevet sigtet for tjenestemisbrug og grov pligtforsømmelse.

Hans-Christian Mathiesen den 21. september 2019.
Hans-Christian Mathiesen den 21. september 2019.
Foto: Søren Bidstrup / Ritzau Scanpix

Forsvarsministeriets Auditørkorps rejser sigtelse i sagen mod hærchef Hans-Christian Mathiesen, der beskyldes for grov pligtforsømmelse. Det oplyser auditørkorpset i en pressemeddelelse.

Han sigtes for tjenestemisbrug efter straffelovens paragraf155 og grov pligtforsømmelse efter den militære straffelovs paragraf 27. Der skal fortsat en del efterforskning til, inden der kan tages stilling til, om der er grundlag for at rejse tiltale.

Auditørkorpset gik ind i sagen efter en række artikler i medierne om nepotisme. Hærchefen skulle have fremmet sin kones karriere gennem magtmisbrug.

Hjalp kæreste med manglende kvalifikationer

Auditørerne begyndte den indledende undersøgelse af anklagerne mod Hans-Christian Mathiesen 19. oktober. Det var forsvarsmediet Olfi, der først skrev om sagen.

Ifølge Olfi fortæller kilder, at hærchefen rykkede sin kæreste op på listen til optagelse på Master i Militære Studier (MMS) i 2014, så hun på trods af manglende kvalifikationer blev optaget blandt de 13 officerer ud af 97 ansøgere fra hæren. Mediet har desuden beskrevet, at Hans-Christian Mathiesen oprettede et projektkontor, hvor kæresten blev ansat og udnævnt til major.

Generalmajor Hans-Christian Mathiesen har siden 2014 haft sin daglige gang i Karup i det Midt- og Vestjyske. Inden da var hans stabschef i Hærens Operative Kommando.

Den nuværende chef for Forsvarskommandoens Operationsstab, generalmajor Kenneth Pedersen, er udpeget til midlertidig chef for Hærkommandoen. Det har forsvarschef Bjørn Bisserup besluttet, efter at Forsvarsministeriets Auditørkorps rejser sigtelse i sagen mod hærchef Hans-Christian Mathiesen, der beskyldes for grov pligtforsømmelse.

1:19
24. oktober 2018: Hærchef og generalmajor Hans-Christian Mathiesen er kommet i søgelyset og Forsvarsministeriet kræver nu en redegørelse for at få klarlagt, om hærchefen har påvirket sin hustrus karriereforløb.