Gymnasier strejker i hobetal

Mange af landsdelens gymnasier går i dag på barrikaderne i protest mod regeringens spareplaner.

Aktivismen lever på landsdelens ungdomsuddannelser. Mange af skolerne i landsdelen vælger i dag at nedlægge undervisningen i protest mod regeringens spareplaner. TV MIDTVEST har fået henvendelser fra skoler i både Viborg, Skive, Bjerringbro, Herning, Morsø, Thisted og Silkeborg, der alle planlægger at demonstrere i dag.

Det er spareplanerne i erhvervsskolereformen og finansloven, som gymnasieeleverne er utilfredse med. Danske Gymnasiers Sammenslutning har udregnet, at hvis finansloven bliver vedtaget, skal der alene i 2017 spares 697 millioner kroner på de almene gymnasier (STX).

- Jeg synes, at det er rigtigt mange penge, man fjerner fra uddannelserne. Folketinget taler om, at de danske unge skal have styr på uddannelse og blive klogere, men alligevel vælger man igen at spare på det, siger Christina Hounisen, der er elevrådsrepræsentant på Bjerringbro Gymnasium, der sandsynligvis nedlægger undervisningen i dag.

Klasselokaler tapes til

På Bjerringbro Gymnasium starter man dagen med en afstemning blandt eleverne om, hvorvidt undervisningen skal nedlægges. Derefter bliver alle dørene til klasselokalerne tapet til, som et fysisk bevis på, at undervisningen er aflyst.

Hele formiddagen har elevrådet arrangeret workshops med blandt andet bannermaling og udarbejdelse af læserbreve. Ud på eftermiddagen bliver de elever, der har lyst, kørt til Aarhus til stor, fælles demonstration, hvor DGS forventer omkring 20.000 deltagere.

- Jeg forventer en meget alternativ skoledag. Vi har forsøgt at få kommunikeret ud i klasserne, hvad besparelserne betyder. Vores rektor har fået lavet en udregning på, at vi skal spare omkring fire millioner kroner, så det betyder meget for et lille gymnasium som vores, siger Christina Hounisen fra Bjerringbro Gymnasium.

Se flere billeder på vores Facebookside her: https://www.facebook.com/tvmidtvest/

Viborgweb1.gif

Viborgweb2.gif

Billeder fra demonstration med elever fra Viborg Gymnasium og Viborg Handelsskole. Omkring 400 elever blokerer hoveddøren, så lærerne ikke kan gennemføre undervisningen. (Foto: Marianne Ronda)

Bjerringbroweb1.gif

Bjerringbroweb2.gif

Bjerringbro Gymnasium afholdt 8.30 afstemning om, hvorvidt der skulle strejkes. 287 stemte for og 11 imod. Dørene til klasselokalerne er nu forskanset med gaffatape og stole, så ingen kan komme ind i klasselokalerne. (Foto: Christina Hounisen)

elevraadsfmd.jpg

Formand for elevrådet på Katedralskolen i Viborg, Sofus Bovbjerg, på talerstolen i morges.

demo1web_0.jpg

Herning gymnasium til demo i Århus. Foto: Josephine Lind

demo2web.jpg

Gymnasieelever demonstrerer. Foto: Vicki Birkmose

demo3web.jpg

Stemningsbillede fra demonstrationen i Århus. Foto: Josephine Lind