"Guten Tag" til ulven

"Guten Tag" til ulven

De tyske ulve vil brede sig til Danmark. Professor efterlyser forvaltningsplan for ulven.

Naturstyrelsen bør udarbejde en plan for, hvordan man vil forvalte ulven i Danmark, siger Jens-Christian Svenning, der er professor ved Aarhus Universitet og specialist i store vilde pattedyr, til NORDJYSKE Stiftstidende.

Ulv ved Ringkøbing

I juledagene blev der fotograferet en ulv nær Ringkøbing, og dermed har der i de seneste måneder været to ulve i Jylland. Det er næppe en tilfældighed, men et tegn på, at den tyske ulvebestand vil brede sig til Danmark.

- Man kan se i andre lande, at de naturlige øko-systemer fungerer bedre, når der er vilde ulve og dermed en naturlig predation i naturen, påpeger professoren.

Spiser får og rådyr

Men ulven vil også give problemer. I en tysk fødeundersøgelse fandt man frem til, at rådyr udgjorde hovedparten af ulvens føde, men én procent af føden var tamdyr - nemlig får.

- En procent lyder måske ikke af meget, men det er ikke det samme som ingenting. Når vi gennem EU som samfund har sagt, at vi vil acceptere vilde ulve i naturen, vil det i mine øjne også være rimeligt, at vi i fællesskab bærer byrderne og betaler erstatning til fåreavlere, hvis deres får bliver dræbt, siger Jens-Christian Svenning.

Som en del af en kommende forvaltningsplan bør man også udarbejde en udførlig informationsplan, der oplyser om ulven, tilføjer han.

/ritzau