Frisørsaksenes Ferrari bliver lavet af Ole fra Thorum

Håndlavede sakse i japansk stil er et hit blandt frisører. Nogle af de bedste bliver fremstillet i Thorum.

Ole Larsen har boet fire år i Sydkorea, hvor han lærte at lave kvalitetssakse.
Ole Larsen har boet fire år i Sydkorea, hvor han lærte at lave kvalitetssakse.
Foto: Esben Kock Jensen, TV MIDTVEST

Ole Larsens håndlavede frisørsakse er i en helt anden liga end de sakse, du har liggende i køkkenskuffen.

- Det er et spørgsmål om holdbarhed og kvalitet. Vi laver det hele i hånden, så det er meget omstændeligt, men slutproduktet er perfekt, fortæller saksesmeden fra Thorum selv.

Han er oprindelig udlært kok, og da han ikke kunne finde et ordentligt sted at få slebet sine knive, begyndte han at gøre det selv. Det udviklede sig til en hel slibevirksomhed, og på et tidspunkt udvidede han til også at slibe frisørsakse. En studietur til Sydkorea i 2007 blev til årlige tilbagevendender, indtil han i 2013 flyttede dertil i fire år for at lære saksemagernes kunstform.

- Det er jo bare skønt, at man kan prøve noget nyt i livet og finde ud af, hvad man vil. Det her er både blevet mit job og min passion, siger Ole Larsen.

 
 
Foto: Esben Kock Jensen, TV MIDTVEST

Svært at finde arbejdskraft

Hjemvendt fra Sydkorea har Ole Larsen startet virksomheden YStech, hvor han færdigsliber de fineste frisørsakse ud af råblade fra Japan. Han fremstiller 10-15 frisørsakse om ugen, og han er den eneste i Nordeuropa på markedet for eksklusive frisørsakse.

- Du kan få en frisørsaks til 500 kroner, men man kan sammenligne det lidt med biler: Der er også forskel på en håndlavet bil og en billig, fabriksfremstillet én. Hos mig bliver der kun lavet Mercedes og Ferrari. Jeg laver saksene i hånden, fordi det er det bedste, siger Ole Larsen.

Der er gang i forretningen, og størstedelen af frisørsaksene bliver solgt til udlandet for mellem fem og ti tusind kroner per styk. Faktisk går det så godt med saksefremstillingen, at Ole Larsen har ansat en elev og godt kunne bruge en mere.

- Det er svært at finde nogen, men jeg håber, jeg på et tidspunkt finder den rette. Man skal være fingerfærdig og perfektionistisk og have lyst til at lære et gammelt japansk håndværk, men ud over det er der ikke nogle særlige kvalifikationer. Der er ikke to sakse, der er ens, og derfor er der heller ikke to arbejdsdage, der er ens, siger han.

2:09
Ole Larsen har gjort en levevej ud af at lave dyre håndlavede frisørsakse i japansk stil. Han startede op i foråret og sælger nu sakse til kunder over hele verden.