FN er rykket til Struer - i hvert fald i en lille udgave

Folkets Hus i Struer er i denne uge omdannet til en miniversion af FN. Elever fra seks lande skal agere FN-politikere de næste tre dage.

Arrangørerne af Model United Nations i Struer har planlagt tre dags program for de over 100 deltagere.
Arrangørerne af Model United Nations i Struer har planlagt tre dags program for de over 100 deltagere.
Foto: Model United Nations of Struer

De næste tre dage mødes efterskoleelever og internationale studerende fra Struer Statsgymnasium i Folkets Hus i Struer for at lege FN. Mødet er tænkt som en minikopi af FN, hvor eleverne skal diskutere nogle af de samme emner som diskuteres, når det rigtige FN mødes. Der er dresscode, så alle skal være fint klædt på, og så foregår det hele på engelsk.

- Hvis man vil arbejde i politik, er det jo en fantastisk forberedelse til det. Men også det at kunne stille sig op og fortælle, hvad man vil og ens synspunkter, det tror jeg, at man kan bruge i mange sammenhænge, siger Nicklas Røn, der i dagens anledning er udnævnt som generalsekretær for mini-FN i Struer. Til daglig er han elev på den internationale linje på Struer Statsgymnasium.

Over 100 deltagere fra seks lande

Med til åbningen af Model United Nations i Struer i dag var Venstres tidligere udenrigsminister Kristian Jensen, som selv har prøvet kræfter med noget lignende i sin ungdom. Men FN-mødet i Struer adskiller sig alligevel lidt.

- Det, der lægger et ekstra lag på Model UN, det er, at det foregår på engelsk og i et internationalt miljø. Og det tror jeg godt, jeg kunne have brugt, da jeg startede som udenrigsminister; at have haft den form for erfaring med videre. Jeg startede som meget grøn og skulle have en meget stejl læringskurve til at komme i gang, siger Venstres Kristian Jensen.

Model United Nations i Struer fortsætter til og med fredag, og der er over 100 deltagere fra seks forskellige lande.

Den tidligere udenrigsminister og erfarende politiker er imponeret over at se, at eleverne selv organiserer konferencen, og han mener, at de med mini-FN, både lærer om international politik, men også lærer at udvikle sig selv.

- Jeg tror, de unge mennesker kan få en forståelse af, hvordan man løser problemer, og hvordan man er nødt til at arbejde sammen for at små områder, som Midt- og Vestjylland eller små lande som Danmark, kan klare sig i verden, siger Kristian Jensen.

1:10
Se indslag: Forenede Nationer er i en lidt mindre udgave for en stund rykket til Struer Statsgymnasium.