Flygtninge føler sig isolerede

Silkeborg Kommune kritiseres for at lade flygtninge bo på Oustruplund nær Kjellerup. Flygtningene føler sig isoleret og langt væk fra alting. Og det gør det svært for dem at falde til i Danmark.

19Flygtninge_0.jpg

Efter at have fået opholdstilladelse i Danmark er en gruppe på 20 flygtninge blevet indkvarteret i Oustruplund.

Flygtningene på Oustruplund uden for Kjellerup har ikke noget at give sig til. De 20 unge mænd har fået opholdstilladelse og er glade for at bo i det fredfyldte Danmark. Men der er for lidt at give sig til.

- Her er ingenting. Der er 15 minutter til bussen. Her er ingen mennesker. Det er ikke godt, siger Mesfin Buruk, der er kommet fra Eritrea.

- Vi laver ikke andet end at sove og spise, sove og spise. Er det her det gode liv? Det er ikke noget liv, siger Mesfin Buruk.

Jewan Jaffar har lært dansk på det halve år, han har boet her. Hver dag går han fire kilometer til Kjellerup. Blandt andet for at arbejde frivilligt i en genbrugsbutik.

- Jeg vil helst ikke have penge fra kommunen, fordi jeg kan godt arbejde. Jeg er ikke syg. Så jeg behøver ikke få penge, lige nu sidder jeg og får penge, mens jeg sover. Det kan jeg ikke lide, siger Jewan Jaffar, der kommer fra Syrien.

Psykiske konsekvenser

Flygtningene føler sig overladt til dem selv. En ekspert frygter, at det kan få psykiske konsekvenser.

- Det at blive parkeret uden, at de har noget at tage sig til i så lang tid. Det er både stressende, men det er også ødelæggende, siger Ala Elczewska, der er familieterapeut hos Dansk Institut mod Tortur.

Politisk kritik

Flere politikere kritiserer Silkeborg Kommune. De mener, der skal gøres en større indsats for at integrere flygtninge.

- Hvis man føler sig helt isoleret og alene omgås andre flygtningene isoleret fra det danske hverdagsliv, så fremmer det jo ikke integrationen, tværtimod, siger Jakob Sølvhøj, der er folketingsmedlem fra Enhedslisten.

- Vi har en voldsom udfordring med at finde permanente boliger. Også permanente boliger, som de kan betale. Der er jo grænser for, hvor mange penge vi har. Så derfor har vi den her udfordring, og vi har måttet prioritere at lave nogle midlertidige boliger, og når jeg siger midligertidigt, er det maks et halvt år, jeg taler om på Oustruplund, og det synes jeg egentlig er ganske udmærket, og det kan vi godt være bekendt, siger borgmester i Silkeborg Kommune, Steen Vindum.

2:29
Silkeborg Kommune kritiseres for at lade flygtninge bo på Oustruplund nær Kjellerup. Flygtningene føler sig isoleret og langt væk fra alting.