Flere bliver indlagt - de ældre dehydrerer i varmen

Lægerne på Regionshospitalet Viborg opfordrer de pårørende til at sørge for, at de ældre får rigeligt med væske.

Der er ingen faste grænser for, hvor meget man skal drikke. Men halvanden til to liter vand vil være nok for de fleste. Foto: Poul Gerner, TV MIDTVEST

Vi ved det godt: Det gælder om at få godt med væske, når det er varmt, men alligevel er der mange - specielt ældre - der glemmer det.

På medicinsk afdeling på Regionshospitalet Viborg er der denne sommer væsentligt flere ældre indlagt med dehydrering end de foregående år. 

- Mange ældre spiser generelt for lidt, og så hører der heller ikke ret meget væske til. Og så er det måske også et udslag af manglende viden - at de ikke ved, hvor meget ekstra der skal til, når det er varmt, siger overlæge Henrik Holm Thomsen.

Overlæge Henrik Holm Thomsen Foto: Poul Gerner, TV MIDTVEST

Hospitalet i Viborg opfordrer nu de ældre og deres pårørende til at være meget opmærksomme på problemet. Som pårørende kan man hjælpe de ældre med at minde dem om at drikke rigeligt - og man kan sørge for, at der står frisk vand fremme.

Hvis de ældre ikke drikker nok, bliver de let forvirrede og koncentrationsevnen svigter. Og det er en skidt kombination, hvis man for eksempel har knogleskørhed og øget risiko for brud. Dertil kommer, at der ofte følger komplikationer som urinvejsinfektioner og andre infektioner med i tilfælde af dehydrering.

De fleste ældre, der bliver indlagt med dehydrering, bliver udskrevet i løbet af kort tid.

Hvor meget skal man drikke?

Ifølge overlæge Henrik Holm Thomsen er det svært at sætte et konkret tal på for, hvor meget man skal drikke i døgnet under en hedebølge, men for de fleste vil halvanden til to liter være nok.

Går man lange ture eller dyrker sport, skal der væsentligt mere væske til.

Og husk: Der er masser af vand i mange grøntsager.

- Det er altid en god idé at spise masser af frugt og grønt, siger overlægen.

 

02:07 Luk video