Finske ishockeyfans har kørt sauna-lastbil til Herning: - Vi er et skørt folk

En finsk sauna-lastbil har fundet vej til ishockeyfesten i Herning.

Der er nok efterhånden ikke mange i Herning og omegn, der ikke har bemærket, at flere tusind finner er kommet til byen i forbindelse med VM i ishockey.

De ser kampe i arenaen og er tørstige i byen. Men hvad laver de egentlig, når de ikke er travlt beskæftiget med ishockeyfesten?

De sidder i en sauna-lastbil ude ved Boxen og sveder. Og den er god nok.

Det finske firma Saunatruck er nemlig kørt hele vejen til Danmark for servicere de mange finner, som lige nu er i Herning.

- Det finske folk, er et skørt folk, griner Niko Nenonen, der ejer lastbilen, da TV MIDTVEST fanger ham til en snak om den rullende svedhytte.

- For os finner er saunaen nærmest en nationalskat. Og nu har vi muligheden for at sprede ordet og dele vores glæde for saunaen med omverdenen, lyder det.

Sådan ser Saunatruck ud.
Sådan ser Saunatruck ud.
Foto: Mass Lisby, TV MIDTVEST
I siden af lastbilen kan der fyres op for varmen i saunaen.
I siden af lastbilen kan der fyres op for varmen i saunaen.
'Baglokalet' i lastbilen. Her kan man slappe af, se ishockey og spille playstation.
'Baglokalet' i lastbilen. Her kan man slappe af, se ishockey og spille playstation.

At saunaen er en nationalskat i det finske, kan der være noget om. Ifølge det finske udenrigsministerium er der omkring to millioner saunaer i Finland, der har et befolkningstal på 5,5 millioner.

Derfor er det mere reglen end undtagelsen, at der er en sauna i nærheden. Hvad enten den er stationær eller rullende.

- Bedst at gå i sauna når det er varmt

23-årige Niko Nenonen købte det brandvarme firma af sin far i januar i år. Lastbilen har leveret dampe til festivaller i Finland, mens den også har lagt vejen forbi 14 europæiske lande gennem de sidste 15 år.

Det er dog første gang, Saunatruck er at finde ved et verdensmesterskab i ishockey, og det gode vejr i Herning har vist sig at være lidt af en hæmsko i markedsføringen af saunaen.

Finske ishockeyfans sveder ud og holder væskebalancen ved lige på én og samme tid i den varme lastbil.
Finske ishockeyfans sveder ud og holder væskebalancen ved lige på én og samme tid i den varme lastbil.
Foto: Mass Lisby, TV MIDTVEST

For mens finnerne har gæstet vognen flittigt, har mange andre ganske enkelt fravalgt en tur i saunaen på grund af det varme vejr. Men det er en misforstået tankegang ifølge Niko Nenonen.

- Der er mange, der ikke har opdaget, at det er bedst at gå i sauna, når det er varmt. Når man kommer ud af saunaen føles det pludselig ikke så varmt udenfor længere, så det er en god måde at komme til at føle sig bedre tilpas i varmen på.

- Vi gør det også i Finland, hvor det er en stor tradition. Det er med til at sænke blodtrykket og udløse en masse endorfiner, forklarer Niko Nenonen.

Den unge finske entreprenør forventer, at budgetterne for Saunatruck kommer til at løbe fint rundt under VM i Herning, og han planlægger allerede nu køre lastbilen til verdensmesterskabet i de kommende år.