Familie får højhus i baghaven: Vi mister vores privatliv

Et nyt etagebyggeri er på vej i Ikast, og det er en lokal familie godt trætte af.

Marie Louise Daugaard og Per Mølhave Christiansen i deres have. Foto: Ole Hald, TVMIDTVEST

15 meter høje etageejendomme – tre meter fra baghaven.

En familie fra Ikast føler sig fanget i deres eget hus efter at byrådet i kommunen har givet tilladelse til at opføre etageejendommene lige ved deres have, og det får dem til at frygte, at de mister deres privatliv, når de går rundt i haven.

Vi kan ikke sælge vores hus. Der er ikke nogen, der vil købe det med de tilbagemeldinger, vi har fået, og vi kan heller ikke selv bo her, så hvad skal vores familie

Marie Louise Daugaard, husejer, Ikast

- Det er kommet som en spand kold vand ned i hovedet på os. Følelsen af at blive lukket inde i sådan en boks i vores have, det er bare så ubehageligt, siger Marie Louise Daugaard.

Der er godkendt etagebyggeri på fire etager og på maksimalt 15 meter.

- Vi kan ikke sælge vores hus. Der er ikke nogen, der vil købe det med de tilbagemeldinger, vi har fået, og vi kan heller ikke selv bo her, så hvad skal vores familie, spørger Marie Louise Daugaard.

Parret i baghaven, der snart kan få ny udsigt. Foto: Ole Hald, TVMIDTVEST

Kan miste værdi

Familien købte huset i 2006, og de har siden brugt mere end halvanden million kroner på at sætte det i stand.

Men med de nu godkendte etageejendomme i baghaven frygter de, at de udover at miste privatliv også kan have spildt pengene på ombygningen, da de er bange for, at huset kommer til at falde i værdi.

Området som huset ligger i er dog et område, som kommunen ønsker at udvikle, blandt andet ved at få flere til at bo der, fortæller borgmester i Ikast-Brande Kommune, Ib Lauritsen.

Man kan i hvert fald ikke regne med, at lokalplaner ikke kan ændres. Jeg tror, der er fem lokalplaner på, hver gang teknisk udvalg har møde.

Ib Lauritsen, borgmester, Ikast-Brande Kommune

- Jeg er bevidst om, at der selvfølgelig er nogle mennesker, der bliver påvirket af det her. Her er så et eksempel på en enkelt nabo, der føler sig meget dårligt behandlet og ramt af det. Det er et vilkår, at man engang imellem er nødt til at beslutte, at vi gør det, fortæller han.

Familien er frustrerede over, at et flertal i byrådet med en ændring i lokalplanen kan forpurre deres fremtidsplaner.

- Man kan i hvert fald ikke regne med, at lokalplaner ikke kan ændres. Jeg tror, der er fem lokalplaner på, hver gang teknisk udvalg har møde. Så verden er dynamisk, og en gang imellem er der noget, der ændrer sig, siger Ib Lauritsen. 

02:32 Luk video