Spænding ved åbning af tyskerbunker i Hanstholm: Er vi de første siden krigen?

Besættelsestidshistorisk Selskab skulle i dag åbne en bunker fra 2. Verdenskrig i Hawskoven i Hanstholm for at se, om der var skjulte skatte.

Billede fra Besættelseshistorisk Selskabs bunkerudgravning  ved Pynten i oktober 2017.
Billede fra Besættelseshistorisk Selskabs bunkerudgravning ved Pynten i oktober 2017.
Foto: Bunkermuseum Hanstholm

Da tyskerne forlod Danmark efter 2. Verdenskrig, blev mange af de bunkere, som tyskeren efterlod, tømt og muret til i 1950. Alligevel er det i dag spændende at vende tilbage til de tilmurede bunkere og åbne dem igen.

- Som regel er der ikke de store skatte at finde, kun de ting, som man i 1950 ikke mente, havde nogen som helst værdi. Det kan dog sagtens være guld for museumsfolk, fortæller Jens Andersen, der er museumsinspektør for Bunkermuseum Hanstholm.

I 2013 fandt man blandt andet en vagttavle med navnesedler, og i 2015 fandt man to maskingeværaffutager, da man genåbnede to tyskerbunkere.

2:11
I 2015 blev en anden bunker i Hanstholm genåbnet. Her fandt man flere museumsskatte.

Mange har været på skattejagt

I dag var det en lyskastergarage, som var en del af det tyske luftforsvar af Hanstholm, der skulle åbnes. Bunkeren ligger i Hawskoven, som indtil for et par år siden stort set var lukket land for offentligheden. Derfor var håbet, at bunkeren ikke havde været åbnet siden 1950.

- Blandt mange hanstholmdrenge har det været en sport at gå på skattejagt i bunkerne, så det er ikke ofte, at vi finder en bunker, der har ligget uforstyrret siden tilmuringen, forklarer Jens Andersen.

Over en time om at bryde ind

Lørdag formiddag blev spændingen så endelig udløst, da omkring 30 mand fra Besættelseshistorisk Selskab for Thy og Vester Hanherred sammen med en gravemaskine brød igennem bunkerens beton.

- Det tog længere tid, end vi havde forventet, da hullet skulle være større, så det ikke skulle styrte sammen. Men vi kunne hurtigt se, at den øverste del af tilmuringen var brudt ned. Så vi var altså ikke de første, der kom ind i bunkeren siden 1950, fortæller Jens Andersen.

Derfor var der heller ikke de store fund at gøre for museet. Men lidt var der dog tilbage.

- Vi fandt nogle småting. Blandt andet nogle lampefatninger og gulvstænger til den 60 centimeter lysprojektør, der var i bunkeren, siger Jens Andersen.

Derudover fandt de også resterne af et instruktionsskilt til et ventilationsanlæg.

Den gode nyhed er, at bunkeren er i så god stand, at den formentlig forbliver åben for offentligheden. Allerede inden middag i dag havde over 100 publikummer været forbi bunkeren, der rummer omkring 800 kubikmeter beton.

2:20
I 2017 brød muuseumsfolk muren ned til en tysk bunker i Hanstholm.