TV MIDTVEST-programmer vises i nyt gigant-museum

En tysk soldat fik i 2008 mulighed for at kigge ind i den bunker, der var hans hjem under krigen. Nu bliver den til en museumsudstilling i Blåvand.

Det nye kæmpemuseum i Blåvand løber op i 150 millioner kroner.
Det nye kæmpemuseum i Blåvand løber op i 150 millioner kroner.

Under en voldsom storm i 2008 skyllede en ukendt bunker fri af klitterne nord for Søndervig. Inde i den opskyllede bunker lå der stadig en masse genstande, som de tyske soldater havde efterladt, og fordi bunkeren hurtigt sandede til, blev både tingene og bunkeren glemt.  Sådan da.

For én af bunkerens unge tyske soldater, Gerhard Saalfeld, havde siden krigen ofte været tilbage i Houvig for at kigge efter sin gamle bunker, men fandt den aldrig. Da så bunkeren skyllede fri i 2008, kom han tilbage til Houvig, og genså stedet for første gang i 63 år. Det rørende gensyn blev foreviget af et nyhedshold fra TV MIDTVEST, og historien gik verden rundt. Og disse klip bliver nu en del af en permanent udstilling på det nye kæmpemuseum i Blåvand.

- Det vi laver her i Tirpitz koster med det nye byggeri og de helt nye udstillinger i fire rum omkring 150 millioner kroner. Og det kan man godt sige er mange penge, men vi får også en helt ny attraktion på Vestkysten, som vi aldrig har set mage til herude før, fortæller Mette Bjerrum Jensen, der er Museumsinspektør på Varde Museums nybyggeri ved havet.

Fokus på personhistorien
Museet i Blåvand ligger i forlængelse af den tyske forsvarsstilling Tirpitz, og skal fortælle historier omkring tyskernes enorme forsvarsanlæg Atlanvolden, der strakte sig fra Spanien til Nordkap.

- I stedet for at sætte fokus på beton og stål og en hel masse data, så sætter vi fokus på de personer, som boede i Blåvand og på Vestkysten i 1940’erne, og som var med til at opleve krigen på egen hånd. Og det er både danske arbejdere, der var med til at bygge bunkerne herude. Det er tyske soldater, og det er lige fra den helt unge tyske soldat der var 17 år, da han kom hertil. Og så til dem der rent faktisk første krig over Danmark hver eneste nat, siger Mette Bjerrum Jensen

Indenfor i museet er Hollandske specialister lige nu i gang med at opføre kopier af syv bunkere, der hver skal rumme sin personhistorie. Også Gerhard Saalfelds bunker bliver genopført – dog ikke i beton – og en række personlige ejendele bliver udstillet i bunkeren.

TV MIDTVEST var med, da Gerhard Saalfeld fik lov til at se sin bunker.
TV MIDTVEST var med, da Gerhard Saalfeld fik lov til at se sin bunker.

Museum til 150 millioner kroner

Da TV MIDTVEST var på besøg hos ham i byen Eschwege, viste det sig nemlig, at han havde gemt sit gamle propagandamateriale og krigslejetøj fra tiden i Hitler-jugend. Meget af det bliver også udstillet i små hylder i bunkerkopiens kunstige beton, og optagelser fra TV MIDTVEST dokumentarserie BUNKERNE  bliver projekteret  op på væggen.

- Så det kommer til at køre her og der kommer til at køre en masse avisudklip fra den samme væg, så man får den her store nyhedsværdi og den sensation, at man faktisk finder den her bunker. Men man finder altså også soldaten der har boet i bunkeren, fortæller museumsinspektør Anne Sofie Vemmelund Christensen i indgangen til Saalfelds Bunkerkopi.  

Bygningerne i det store nye museumsbyggeri har kostet 110 millioner kroner, mens opførelsen af udstillingerne løber op i omkring 40 millioner.

- Nu må vi se hvordan publikum de reagerer på dem, men vi regner med at de i hvert fald kan stå i 10 år og fortælle 100.000-vis af mennesker, måske langt, langt flere, om hvad det var der skete i historien, siger Mette Bjerrum Jensen.

Gerhard Saalfeld døde som 85-årig i 2013, og nåede altså ikke at se sine genstande udstillet i det nye museum.

Se Gerhard Saalfelds historie i museumsudgave i vores 19.30-udsendelse i aften.