Er du en klovn? Fiola og Elmer mangler nye kolleger

Hospitalsklovnene i Midt- og Vestjylland mangler klovne til at give patienter og pårørende et pusterum.

Fiola og Elmer mangler nye venner.
Fiola og Elmer mangler nye venner.
Foto: Simon Hyllested, TV MIDTVEST

Fiola, Elmer og deres venner spreder dagligt glæde og ro på hospitalerne her i landsdelen, men de har travlt.

For i Midt- og Vestjylland er der mangel på netop de mennesker, der både vil og kan arbejde som hospitalsklovne. Det er noget, som Fiola og Elmer ikke forstår.

- Det er det mest fantastiske arbejde, jeg nogensinde har haft, siger kvinden bag Fiola, Karin Kjeldgaard Simonsen.

Spreder smil hos børnene

Danske Hospitalsklovne har siden 2003 spredt liv og glade dage på børneafdelingerne, men manglen på klovne rammer hårdt netop i Midt- og Vestjylland.

- Vi har den særlige udfordring, at mange af de kunstneriske og kreative mennesker i Danmark, de bor typisk omkring Aarhus eller København, og vi leder efter nogen der bor andre steder end i de store byer, forklarer direktør for Danske Hospitalsklovne Kenneth Øhrberg.

I dag er der 48 hospitalsklovne i Danmark.

Hårde omstændigheder

Man skal tage en klovneuddannelse for at blive hospitalsklovn. Det er nødvendigt for at kunne håndtere hverdagen som klovn.

- Vi skal jo ikke fikse noget. Børnene er syge, og det er ikke os, der skal gøre dem raske, men vi kan tilbyde at være deres ven undervejs, siger Nina Gladkowa, som børnene bedre kender som Elmer.

Hverdagen på sygehuset gør også, at klovnene skal være i stand til at håndtere store følelser.

- De gange, hvor det har været hårdest for mig, det har været, når jeg har været tæt på en familie, der så har mistet deres barn. Men det kan også være hårdt, hvis jeg føler, jeg ikke kan slå til i en situation, hvor jeg gerne vil hjælpe et barn, men ikke kan, siger Karin Kjeldgaard Simonsen.

2:24