Energiselskaber vil bygge vindmølle-ø i Vesterhavet

Et projekt om at bygge en kunstig ø i Nordsøen vækker begejstring hos såvel vindmølleindustrien som minister.

Sådan ser de foreløbige tegninger af øen ud.
Sådan ser de foreløbige tegninger af øen ud.
Foto: Energinet.dk

Både energiministeren og vindmølleindustrien glæder sig over tre energiselskabers plan om at opføre en enorm ø i Nordsøen, der skal danne base for en stor udvidelse af havvindmøller.

Selskaberne Energinet.dk og TenneT, der står bag visionen, tror på, at øen og vindmøllerne omkring den vil kunne give strøm til op mod 80 millioner europæere på sigt.

- Det er en fantastisk god idé, som jeg vil gøre, hvad jeg kan for at bakke op om. Jeg ser meget store perspektiver inden for udbygningen af havvindmøller i Nordsøen. Det er et kæmpe område, som mange lande har fokus på. Så øen vil kunne bidrage til at gøre Nordsøen til et Silicon Valley for havvindmøller, siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V).

I brancheforeningen Vindmølleindustrien bringer planerne glæde hos administrerende direktør Jan Hylleberg.

- Det er lige i vores egen baghave, at en så stor ambition og et så stort projekt ligger. Det er et spændende initiativ, som jeg glæder mig til at følge, siger Jan Hylleberg.

Kan holde Danmark i front

Danmark er allerede stærkt kørende inden for havvindmøller. MHI Vestas deler mere eller mindre markedet med Siemens, der også ligger i Danmark.

Derudover har flere havvindmølleparker opført i Danmark gjort mange danske selskaber til specialister i at opføre dem.

- Langt hovedparten af det, der foregår på havet i dag, kommer ud af Danmark og Esbjerg Havn.

- Så et projekt som det her vil være med til at holde os i front, når det kommer til at udvikle teknologien bag og mulighederne for udnyttelse af havvind på den lange bane, siger Jan Hylleberg.

Havvindmøller er i hastig fremdrift i disse år. I en lang periode var havvindmølleparker for dyre, og der var for mange problemer. Men det har ændret sig.

- Det er blevet langt billigere at bygge havvindmøller, og omkostningerne forventes at falde endnu mere.

- Havvind er det område i Europa, der vokser mest. Vi håber selvfølgelig på, at det vil ske i Nordsøen, så vi sikrer flest mulige danske erhvervsinteresser, siger Jan Hylleberg, administrerende direktør i Vindmølleindustrien.

/ritzau/