Dyrlæge efter enormt hvalpekuld: Aldrig set så stor livmoder

Der ventede en dyrlæge i Silkeborg et noget overraskende syn, da hun skulle tage imod et kuld hundehvalpe i weekenden.

Lørdag startede som en helt normal vagt på dyreklinikken Skægkær i Silkeborg, men dagen udviklede sig til en ganske særlig en af slagsen for dyrlæge Hanne Holst.

En drægtig tæve af racen Riesenschnauzer kom ind på klinikken, da den var i fødsel og havde født to hvalpe, men derefter var fødslen gået i stå. Ejeren og dyrlægen var dog ikke i tvivl om, at der gemte sig flere hvalpe i maven, og derfra tog fødslen fart.

- Den havde en meget stor mave, men vi havde ingen ide om, at der skulle komme så mange hvalpe, siger Hanne Holst, som tilkaldte en ekstra dyrlæge, da hun så størrelsen på tævens mave. 

Svære at tælle
- Da vi fik åbnet moren, kunne vi se, at der var en kæmpe livmoder med rigtig mange hvalpe. Vi fik taget dem ud en efter en, og de blev alle masseret og varmet for at få gang i luftvejene. De var alle sammen livsdygtige, fortæller dyrlægen. 

Under fødslen forsøgte ejer og dyrlæger at tælle de mange hvalpe, og da der ikke var flere i maven, blev antallet gjort op. 

- Vi måtte tælle dem flere gange for at være helt sikre. Der var 18 hvalpe. Det er helt vildt. Jeg har aldrig oplevet noget lignende, siger Hanne Holst, som husker tilbage på oplevelsen med et sug i maven. 

- Det er ekstraordinært, og det giver et adrenalinkick, men man får også lidt ondt i maven. Der er meget, som kan gå galt, og moren kan miste rigtigt meget blod. 

Tre hvalpe er døde
Mandag har Hanne Holst talt med hundeejeren, som beretter, at moren har det godt, og en del af hvalpene er sendt til en såkaldt ammetæve, der giver hvalpene mælk. 

- Men tre af hvalpene er desværre døde i går og i nat, tilføjer dyrlægen.

Hverken Hanne Holst, som har været dyrlæge i 12 år, eller hendes kollega, som har været i hvervet i 25 år, har taget imod så mange hvalpe før. 

- Det er i hvert fald en oplevelse, jeg aldrig vil glemme, understreger Hanne Holst.