Duk dig buk: Bukkejagten begynder nu

Her til morgen er bukkejagten gået ind. Men det er ofte de forkerte bukke, der må lade livet, mener jægerforbundet.

Når bukkejagten går ind her til morgen vil et stort antal flotte dyr med de flotteste opsatser falde for riflernes skud.

Men i sin tid, da bukkejagten blev indført, var det med et helt andet formål, nemlig at skyde de ringeste råbukke væk. Det skriver Skive Folkeblad.

På den måde skulle forårsjagten bidrage til, at bestanden af bukke var de sundeste og smukkeste, når parringssæsonen begynder senere på året. 

Og med 180.000 jægere med jagttegn, så er trykket på råbukkende steget så meget, at de bekymrer i jægerforbundet.

- Godt halvdelen, 52 procent, af de rådyr, der bliver skudt i Danmark, er råbukke, og det kan have uheldige konsekvenser for bestanden. Overdrives afskydningen af bukke, risikerer vi i sidste konsekvens, at en del råer går »tomme« rundt, fordi de ikke vil beslås, eller parres, af de små bukke, der er tilbage efter forårsjagten, siger vildtbiolog Carsten Riis Olesen, der er forskningschef ved Danmarks Jægerforbund og tilføjer:

- Der er ikke noget i vejen med at stræbe efter det stærke trofæ. Men udgangspunktet er, at man lader bukken få en alder, hvor den har givet sine gode arveegenskaber videre i bestanden. Herefter kan den »høstes« som et top-trofæ, siger han.

Fra 80'erne og til for få år siden steg antallet af rådyr, men så begyndte udviklingen at stagnere.

Her kan man læse, hvornår jagtsæsonen går ind for de enkelte arter.