De bygger stort biogasanlæg: - Det bliver godt for miljøet

Det skal ikke bare være smart, det skal også være flot.

19vestjyskbiogas.jpg
Foto: Poul Gerner / TV MIDTVEST

Fire landmænd fra Vestjylland har kastet sig ud i et sandt energieventyr.

Landmændene vil udnytte gyllen fra deres landbrug til bioenergi - og så skal det samtidig være flot.

Biogasanlægget skal efter planen være i fuld drift til nytår.

- Jeg glæder mig rigtigt meget til at se, om det hele fungerer, som det skal, fortæller svineproducent Alex Ostersen fra Borris.

Han er en af de fire mænd, der sammen har bevæget sig ind på ukendt territorium.

- Jeg synes, at det er rigtigt spændende. Det er noget helt andet end det, som vi normalt arbejder med, fortæller René Lomholt, der er svineproducent ved Sdr. Felling.

Biogasanlægget skal ligge ved Borris, og de er i fuld gang med byggeriet.

- Det startede for to år siden, hvor vi fandt ud af, om det var noget, der havde interesse. Det viste det sig så, at vi havde, og det er så først nu vi reelt set skal lære, hvad det skal dreje sig om, fortæller de.

Biogasanlægget bliver gemt godt væk, så det ikke skæmmer landskabet. Blandt andet har de gravet tankene længere ned, end det egentligt var et krav, og så har de bygget høje rundt om.

Ejerne af biogasanlægget håber, at det vil give et godt image.

- Det gør jo mange ting. Det kan gøre, at vi kan få lov til at blive ved med at være her, men også at vi måske kan få lov til at udvide i fremtiden, siger Joost Oppers, der er kvægproducent.

Biogassen bliver lavet af gyllen fra deres landbrug. 20 procent af materialet bliver planterester. Projektet er godt for miljøet.

- Det bliver godt for miljøet. Det er der jo meget snak om i dag. Det kæmper vi med hver eneste dag, og jeg tror, at det er godt, at vi viser, at vi både kan og vil gøre noget, siger Joost Oppers.

Se hele vores feature om biogasanlægget herunder:

3:45