Danmarks bedste hospitalsmad skal serveres på supersygehus

Patienterne kan se frem til mad af høj kvalitet i Gødstrup

Fremtidens hspitalsmaden skal laves til syge, fortæller ernæringschef Lone Viggers der får ansvaret for kosten på det nye supersygehus i Gødstrup.

Det skorter ikke på ambitionerne når det gælder kosten på det nye supersygehus i Gødstrup ved Herning. Patienterne kan nemlig se frem til at få serveret "Danmarks bedste hospitalsmad". 

Det er ernæringschef Lone Viggers, der har ansvaret for den kost, som fremover bliver serveret på det nye sygehus. Og hun er udfordret af meget kompakte køkken-faciliteter, hvor der er behov for at tænke i nye baner, når maden skal laves.

- Jeg tror det er Danmarks mindste hospitals-køkken til et forholdsvis stort sygehus. Derfor har jeg været nødt til tænke helt, helt anderledes i forhold til den måde vi normalt fremstiller hospitalsmad på, siger Lone Viggers.

Inspiration fra krydstogtskibe

Ernæringschefen har blandt andet hentet inspiration fra krydstogtskibe og fly for at finde nye produktionsformer i det nye supersygehus-køkken:

- I dag producerer vi det, der hedder varmholdt produktion. I fremtiden kommer vi til at bruge en hel masse forskellige produktionsformer. Og vi benytter os naturligvis af dem der giver mening, konstaterer Lone Viggers, mens hun for første gang ser de nye lokaler i Gødstrup.

Blandt andet skal der indrettes 19 a la carte køkkener. Her vil der blive udleveret mad, som er anderledes end det der tidligere er set på hospitaler rundt om i landet.

- Fremtidens hospitalsmad vil blive lavet til syge, fortæller Lone Viggers. Det skal være mad, der bidrager med energi, proteiner og en smag, som vi ved de syge godt kan lide.

Ernæringschefen illustrerer med et stykke specialfremstillet kransekage, som indeholder mange af de gode, livsnødvendige fedtsyrer til patienterne. Derudover er kransekagen pyntet med syrlige hindbær og mørk chokolade, som bidrager til den gode smagsoplevelse.

Landets bedste hospitalsmad i Gødstrup skal ikke blot sikre, at patienterne får et behageligt ophold. Ifølge Lone Viggers handler det også om optimal ernæring.

- Derfor skal vi kunne tilbyde den ernæringsbehandling, som patienter med forskellige sygdomsforløb har behov for. Det duften af nybagt brød f.eks. kan gøre ved en patient, er noget med at skabe glæde med mad og måltider, i et til tider træls behandlingsforløb på et sygehus, siger Lone Viggers.

Barselsstuer med dobbeltseng 

På andre områder bliver det også mere behageligt at være patient på det nye sygehus. F.eks., vil de nye barsels-stuer blive forsøgt indrettet med dobbeltseng og barskab, fortæller Ida Gøtke, der er sygeplejefaglig direktør.

- De fødende forældre har fortalt os, at de gerne vil have en mulig for at ligge i ske` når barnet er kommet til verden og der er ro på familien. Derfor har vi, i de øve-rum vi arbejder med nu, konstrueret en dobbeltseng som lynhurtig kan skilles ad, hvis det er nødvendigt, fortæller Ida Gødtke.

Dertil kommer, at de vordende forældre har ytret ønsker om muligheden for at fejre den lykkelige begivenhed med et glas champagne på barselsstuen. Derfor, er der i øve rummet hængt et barskab på væggen.

- Et barskab som vi kender fra hotelverdenen. Her vil der på sigt være en mulighed for, at man som familie kan købe en flaske champagne fra, siger Ida Gødtke.

Der er dog tale om eksperimenter i forhold til, hvordan man skaber bedre trivsel for patienterne på det nye sygehus, understreger den sygeplejefaglige direktør. 

- For eksempel arbejder vi med, at patienterne selv kan bestemme hvilke billeder der skal være på væggene og hvilken musik de vil høre på stuen, slutter Ida Gødtke.     

02:36

Ernæringschef Lone Viggers vil servere "Danmarks bedste hospitalsmad" på det nye supersygehus i Gødstrup.

Luk video