Borgere går til kamp mod kæmpesommerhuse

En grundejer har søgt om at opføre to kæmpesommerhuse i Ferring ved Lemvig, men det er ikke alle borgere i byen, som synes, det er en god idé.

1:41
Borgerne i Ferring kæmper imod opførelsen af nye kæmpesommerhuse med swimmingpools.
Foto: Morten Thomsen

For mange lyder et kæmpestort sommerhus med svimmingpool sikkert som en god idé. Men for de borgere i Ferring ved Lemvig, der skal være naboer til husene, så er sommerhusplanerne dårligt nyt.

En grundejer i byen har ansøgt Lemvig Kommune om at bygge to store sommerhuse, der skal bruges til hoteldrift. Ifølge lokalplanen er husene dog slet ikke tilladt, og derfor skal kommunens politikere i gang med at diskutere, om lokalplanen skal laves om for at støtte turismen.

Det synes nogle af de lokale ikke der er behov for.

- Det er nogle meget store huse, hvor der kommer en 30-40 mennesker ad gangen. Det kan ikke undgås, at det vil komme til at sætte sit præg på byen, siger Ane Margrethe Bjerre, som både er født og bor i Ferring.

Hun bliver bakket op af formanden for den lokale borgerforening, men flere andre indbyggere i Ferring, som TV MIDTVEST har talt med, ser ikke noget problem i sommerhusbyggeriet.

Turisme eller autenticitet

I sidste ende er det teknik- og miljøudvalget i Lemvig Kommune, der skal tage stilling til, om tilladelsen skal gives. Også her er meningerne delte.

- Turisme er vigtigt i vores kommune, så vi vil gerne have nogle gode forhold i den sammenhæng, og det kræver også udvikling i de små byer, siger Søren Videbæk Jensen (V), der er medlem af udvalget.

- Jeg synes, det er en dårlig idé at placere et stort sommerhus i en lille landsby. Jeg tror ikke, landsbyen kan bære det, og jeg tror, det vil gå ud over det autentiske landsbymiljø, som de har nu, mener til gengæld udvalgsmedlem Arne Noe (SF).

For Ane Margrethe Bjerre er håbet, at landsbyens størrelse i sidste ende vil blive det afgørende argument.

- Vi har en af de sidste autentiske landsbyer, der er tilbage på kysten, og den skulle jo helst ikke komme til at ligne alle de andre, siger hun.

Borgerforeningen fra Ferring er inviteret med, når sagen skal drøftes i teknik- og miljøudvalget.