Ældre Sagen vil brandsikre plejehjem

Efter flere dødsbrande vil Ældre Sagen nu sikre bedre brandsikkerhed på landets plejehjem.

Lørdag kort før midnat opstod der brand i en 49-årig plejehjemsbeboers lejlighed i Silkeborg. Manden kom alvorligt til skade og blev fløjet med lægehelikopter til Rigshospitalet.
Lørdag kort før midnat opstod der brand i en 49-årig plejehjemsbeboers lejlighed i Silkeborg. Manden kom alvorligt til skade og blev fløjet med lægehelikopter til Rigshospitalet.
Foto: Peter Erfurt, 24-7news

Hvert år omkommer ældre i brande på plejehjem, men det forsøger Ældre Sagen nu at sætte en stopper for. Ifølge TV2 Østjylland har Ældre Sagen gjort det til en mærkesag at sikre bedre brandsikkerhed på landets plejehjem.

- Når man bor på plejecenter i dag er man svækket enten kognitivt eller fysisk i rigtig mange tilfælde. Derfor er man dybt afhængig af hjælp og fysisk afhængig af plejepersonalet og af nogle automatiske foranstaltninger, der kan hjælpe og kan redde dig, når der opstår en brand, siger Nina Bruun, konsulent i Ældre Sagen, til TV2 Østjylland.

I weekenden kom en 49-årig mand alvorligt til skade i en brand på et plejecenter i Silkeborg, og for en måned siden døde en 70-årig mand efter en brand på et plejehjem i Holstebro.

Ifølge Beredskabsstyrelsen døde syv personer i forbindelse med en brand på et plejehjem i 2017, og langt de fleste af dem skete ved uforsigtighed ved rygning. Der er sket et fald, men Ældre Sagen ser helst, at der slet ikke sker dødsbrande på plejehjem i fremtiden.

- Et dødsfald på grund af brand er et dødsfald for meget, siger Nina Bruun.

Rygerum med glasvinduer

Siden rygeloven blev indført i 2007, er det kun lovligt at ryge i beboernes egen lejlighed på plejehjem. Men det kan være problematisk, da to ud af tre beboere på plejehjem lider af demens og derfor kan være uopmærksomme og tabe cigaretterne.

Derfor foreslår Ældre Sagen, at man blandt andet giver lov til at opføre hyggelige rygerum med glasvinduer, så beboerne kan være under opsyn.

- Hvis du har en glasfacade, så kan du tilgodese de ældre og personalets behov. Hvis vi laver et klinisk rum, hvor der bare står en stol, så indbyder det ikke til at ryge. At gøre det til et attraktivt rum, hvor rygningen også kan være noget socialt. Hvor plejepersonalet så har mulighed for at monitorere for at holde et vågent øje med de ældre, når de ryger. Dermed kan plejepersonalet reagere med det samme, hvis der bliver tabt en glød, siger Nina Bruun.