Politiker efter plejehjemsbrand: Vi har sat undersøgelse i gang

Alt gik efter bogen, da en dement mand kom alvorligt til skade ved en plejehjemsbrand i Silkeborg. Nu overvejer kommunen, om rygereglerne skal indskrænkes.

En cigaret i sengen var formentlig skyld i, at der opstod brand i en 49-årig dement mands plejebolig på Marienlund Plejecenter i Silkeborg lørdag aften.

Personalet reagerede, som de burde, og både sprinklere og alarmer virkede. Alligevel kom den 49-årige så slemt til skade, at han blev fløjet med lægehelikopter til Rigshospitalet.

Det får nu kommunen til at se på, om rygereglerne for visse plejehjemsbeboere skal ændres.  

- Vi går det hele efter for at se, om der er noget, vi skal indrette anderledes, siger Gitte Willumsen, der er formand for Sundheds- og Ældreudvalget i Silkeborg Kommune.

Plejehjem er også privat hjem

Plejehjemsbranden i Silkeborg er den tredje i landsdelen i år. I juni gik det galt på Vinderup Plejehjem, og i september også på Plejecenter Thorshøj i Holstebro, hvor en 70-årig mand mistede livet.

Ifølge Gitte Willumsen kan løsningen på problemet ligge i forebyggelsen.

- Vi skal helst ikke have vores beboere til at ryge i deres senge, og det er noget, vi taler med dem om, siger Sundheds- og Ældreudvalgsformanden.

Hun understreger dog også, at en lejlighed på et plejehjem er beboernes private hjem, og at beboerne i udgangspunktet selv bestemmer, hvad de laver.

Hvad så, når det er en mand, der dement?

- Ja, så må vi jo kigge på, hvordan man kan gøre det. For det er hans eget hjem, siger hun.

Allerede nu har de flere steder i kommunen en ordning, hvor nogle beboere skal ringe efter en medarbejder, når de skal ryge.

- Det kan være, at der kommer flere af dem fremadrettet, siger hun.

 
Foto: Peter Erfurt, 24-7news