7 gode råd: Sådan undgår du indbrud i julen

Især lys kan afskrække tyven, når det kommer til indbrud.

Især lys kan være en hjælp, når man skal mindste risikoen for indbrud. Foto: Colourbox

Julen byder ikke kun på spandevis af hyggestunder, gaver og glæde. Det er også højsæson for indbrud. 

I Midt- og Vestjylland blev der i 2015 begået 16 procent flere indbrud i december sammenlignet med de andre af årets måneder. I alt blev 181 indbrud anmeldt i julemåneden i 2015, hvilket svarer til 6 om dagen. Det oplyser Nabohjælp i en pressemeddelelse. 

Det giver anledning til at bringe en række gode råd, der kan være med til at mindske risikoen for indbrud. 

Et godt råd, som kan få tyven til at fravælge dit hjem, er at sørge for lys med bevægelsessensorer rundt om huset. Man fjerner nemlig tyvens mulighed for at gemme sig i mørket, og lyset gør også naboer opmærksomme på, at de måske lige skal holde lidt ekstra øje eller tjekke, hvem der er gået ind i haven

Christoffer Elbrønd, projektleder i TrygFonden

Hils på andre
Det bedste værn mod indbrud er mennesker. Hils derfor på andre i nabolaget og ønsk dem en glædelig jul – også dem du ikke kender. Tyven vil hverken ses eller genkendes, og et simpelt ”hej” kan være nok. 

Masser af lys
Sørg for god belysning i og omkring boligen, så tyven har svært ved at komme ind uden at blive set. Du kan for eksempel købe nogle tænd/sluk-ure og tilslutte lamperne til dem. Du kan også købe et “FakeTV”, der simulerer et tændt tv, så det ser ud som om, der er nogen hjemme foran tv’et. 

Rod bare
Få huset til at se beboet ud, når du ikke er hjemme. Lad lyset være tændt, lad rodet ligge og lad den beskidte opvask stå.

Hjælp naboen
Hold et vågent øje med naboens hus og parkér din bil i deres indkørsel, hvis ikke de er hjemme. Du kan også smide affald i deres skraldespand og tømme deres postkasse, hvis de er udenbys.

Fjern redskaber
Lås skuret og ryd op i haven, så der ikke ligger redskaber fremme. Nogle indbrudstyve medbringer ikke værktøj, men finder det på gerningsstedet.

Brug Nabohjælp.dk
Tilmeld dig Nabohjælp på nabohjælp.dk. Nabohjælp forebygger op til hvert fjerde indbrud, og det tager blot fem minutter at tilmelde sig.

Hav ikke gaver på sædet i bilen
Har du julegaverne i bilen, så tænk over, hvor du parkerer bilen. Jo flere mennesker, der er i området, jo flere er der til at lægge mærke til mistænkelige personer. Gaverne bør samtidig ikke ligge på sæderne i bilen. De skal altid placeres i bagagerummet, lyder det fra Frank Thure Josephsen fra Topdanmark. Læs mere her. 

 

Indbrud i Midt- og Vestjylland 2015

Indbrud i Midt- og Vestjylland:- I Herning blev der sidste år begået 49 indbrud i december, hvilket svarer til ca. to om dagen og er 53 pct. mere end antallet af indbrud i årets øvrige måneder.- I Holstebro blev der sidste år begået 24 indbrud i december, hvilket svarer til ca. ét om dagen og er 40 pct. mere end antallet af indbrud i årets øvrige måneder.
- I Lemvig blev der sidste år ikke begået nogen indbrud i december.
- I Struer blev der sidste år begået 5 indbrud i december, hvilket er 6 pct. mere end antallet af indbrud i årets øvrige måneder.
- I Ikast-Brande blev der sidste år begået 34 indbrud i december, hvilket svarer til ca. ét om dagen og er 91 pct. mere end antallet af indbrud i årets øvrige måneder.
- I Ringkøbing-Skjern blev der sidste år begået 22 indbrud i december, hvilket svarer til ca. ét om dagen og er 17 pct. mere end antallet af indbrud i årets øvrige måneder.
- I Skive blev der sidste år begået 7 indbrud i december, hvilket er 60 pct. færre end antallet af indbrud i årets øvrige måneder.
- I Viborg blev der sidste år begået 40 indbrud i december, hvilket svarer til ca. ét om dagen og er 11 pct. færre end antallet af indbrud i årets øvrige måneder.