100 år med strandfogeder: - De spiller en stor rolle

Strandfogederne langs den jyske vestkyst kan i dag fejre 100 års jubilæum, og selv om hvervet er gammelt, har det fortsat stor værdi for politiet.

Jens Nicolai Vejlgaard har været strandfoged i 21 år. 
Jens Nicolai Vejlgaard har været strandfoged i 21 år. 
Foto: Jesper Hejlskov Thomsen, TV MIDTVEST

De jyske strandfogeder holder øje med 300 kilometer kyststrækning, og det har de nu gjort i præcis 100 år.

I dag blev strandfogedernes indsats langs den jyske vestkyst markeret, og med til den store jubilæumsfest på Strandingsmuseet i Thorsminde var blandt andre strandfoged Jens Nicolai Vejlgaard, der har haft titlen i 21 år.

- Som strandfogeder har vi overvågningsopgaver, vi er ude at se ved havet ved jævne mellemrum og ser, om der er drevet noget i land. Vi kan hjælpe politiet ved specielle overvågningsopgaver, forklarer han.

Altid til rådighed

Strandfogederne er ansat af politiet. Oprindelig blev de mest brugt til at hjælpe med strandinger af gods eller drivtømmer, men opgaverne har ændret sig med årene.

- Hvis der lige pludselig kommer narko ind på stranden, har vi haft eksempler på, at vi kan vi bede strandfogeden holde øje, og de kender jo deres stranddel ud og ind. Så det er meget værdifuldt for os, og det er en meget billig løsning for staten, siger politidirektør Jens Kaasgaard fra Midt- og Vestjyllands Politi.

Han ser fortsat værdi i at have strandfogeder ansat.

- De spiller en stor rolle. De går jævnligt ned på stranden og kigger, og hvis der er nogle turister, der ringer ind til os og siger, der er noget, som vi ikke kan forstå, så kan vi ringe til en strandfoged, som kan gå ned og se, siger Jens Kaasgaard.

Det er dog ikke et job, man bliver rig af. 

- Vi står til rådighed 365 dage om året, 24 timer i døgnet med køretøj, og jeg kan godt sige, det er ret begrænset, hvad vi får. Vi får cirka 1.000 kroner fri af skat i kvartalet, så det er ingen voldsom løn, siger Jens Nicolai Vejlgaard med et smil.

Politiets omkostninger til strandfogeder langs hele vestjysten ligger på omkring en million kroner årligt.

1:49
Se indslaget: Strandfogederne langs den jyske vestkyst fejrede i dag 100 års jubilæum.