10 millioner skal støtte energi-eksport

Den danske energimodel skal promoveres yderligere i udlandet. Det afsættes der nu 10 millioner kroner til som en del af vækstplanen.

Vestea_vindmoeller10_0.jpg

Det går forrygende med at afsætte danske energiløsninger i udlandet.

Derfor er alle Folketingets partier pånær Enhedslisten blevet enige om at investere 10 millioner kroner på at fremme kendskabet til danske energiløsninger i Kina, Storbritannien og Tyskland.

Udgangspunktet for projektet med den danske energimodel er at skabe et samarbejde mellem danske og udenlandske myndigheder, som skal bane vejen for erhvervssamarbejde, eksportmuligheder og udenlandske investeringer i Danmark.

Energieksport stiger

Disse tre lande stod for 40 procent af den samlede danske eksport af energiteknologi i 2013. Det svarer til 27,3 milliarder kroner. De tre lande er dermed en stor del af eksportsuccesen, der i 2013 oplevede en stigning på 10,8 procent i forhold til 2012. Den samlede eksport af på knap 68 millioner kroner.

- Danmark går forrest, når det gælder grøn energiteknologi, og det skal vi leve af. Derfor hjælper vi nu de virksomheder, der har udviklet smarte løsninger med at eksportere deres viden og produkter til resten af verden. Det er både godt for klimaet og for økonomien, siger klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen (RV) i en pressemeddelelse.

Handels- og udviklingsminister Mogens Jensen håber, at tiltaget vil føre til bedre samarbejde mellem danske virksomheder og energimyndighederne i landene.

- Jeg ser stort potentiale for salg af danske løsninger inden for særligt fjernvarme, energieffektivitet i bygninger og vindenergi. Vi kan noget helt særligt på energiområdet, og det bør udnyttes for at fastholde og skabe nye danske arbejdspladser gennem øget eksport og tiltrækning af investeringer, siger Mogens Jensen (S) i pressemeddelelsen.

Grundfos glæder sig

I Bjerringbro har Grundfos blandt andre virksomheder løbende været i dialog med ministeriet om projektet.

- Vi støtter op om tanken. Danmark er gode til at eksportere i forvejen, men vi vil gerne have flere døre åbnet, og de her tre lande er de rigtige lande at satse på, siger Kim Skibsted, der er kommunikationsdirektør i Grundfos til TVMIDTVEST.dk.

Han håber, at projektet eksempelvis kan føre til landenes ambassader kan være udstillingsvinduer, som kan generere ordrer og investeringer:

- Vi kan forhåbentligt få de danske myndigheder til at skabe relationer til myndighedsfolk og større virksomheder, som vores sælgere ikke nødvendigvis har adgang til, siger Kim Skibsted.

Vestas: Udlandet er misundelige

Hos Vestas er de også tilfredse med tiltaget. De mener, at Danmark har et energisystem og en energimodel, som resten af verden kigger misundeligt på.

- Det er noget som mange lande forsøger at gøre os kunsten efter, og derfor er det også meget positivt at regeringen og forligskredsen nu har besluttet sig for at bruge den danske energimodel som løftestang til at skabe mere vækst for danske virksomheder i vigtige eksportmarkeder, siger Michael Dyrholm, der er vicepresident i for Vestas' globale offentlige anliggender til TVMIDTVEST.dk.

- Vi håber at se flere af denne slags tiltag, da der stadig er et meget stort potentiale for at eksportere grønne teknologier så som vind produkter fra Danmark, siger Michael Dyrholm.

En del af vækstplanen

De 10 millioner kroner kommer fra vækstpuljen under Vækstplan DK, og projektet er i første omgang på forsøgsbasis i år 2014 og 2015.