Det er ikke kiv, ævl og strid, Venstre har brug for

For toppen i Venstre er det næppe nogen overraskelse, at dele af partiets bagland er imod en CO2-afgift. Ikke desto mindre må den aktuelle kritik give anledning til irritation.

Klaus Knudsen Pedersen er TV MIDTVESTs politiske redaktør.
Klaus Knudsen Pedersen er TV MIDTVESTs politiske redaktør.
Foto: Christoffer Regild, www.ft.dk/Esben Kock Jensen, TV MIDTVEST

Spørgsmålet, om hvordan landbruget kan blive grønnere og fremover udlede langt mindre CO2, er en politisk varm kartoffel, som fortsætter med at trække overskrifter.

TV 2 kan i dag fortælle, at 32 af 44 adspurgte Venstre-kredsformænd og borgmestre er imod de tre modeller for en CO2-afgift, som en ekspertgruppe for en uge siden lagde frem.

At kredsformænd og borgmestre også her i landsdelen føler trang til at råbe op og kritisere, er ingen overraskelse. Flere af dem har postnumre, som tilsiger, at deres utilfredshed og nervøsitet er berettiget.

Tag for eksempel Vesthimmerlands Kommune. Dens geografi er landlig forstået på den måde, at landbruget og dets såkaldte følgeerhverv fylder. 

Venstre-borgmester Per Bach Laursen fortæller, at nedlukningen af minkerhvervet kostede 160 arbejdspladser i kommunen. En CO2-afgift vil ifølge ham resultere i et tab af yderligere 200 beskæftigede i kommunen.

Derfor hæver borgmesteren i Vesthimmerland stemmen. Derfor forsøger han at råbe toppen i Venstre op. 

Sammen med andre baglandsfolk hejser han et flag for at gøre både Troels Lund Poulsen og Stephanie Lose opmærksom på konsekvenserne af en CO2-afgift – at Venstre ikke bør følge eksperternes råd – al den stund, at det bliver i landkommuner, som for eksempel Vesthimmerland, at prisen for en CO2-afgift bliver højest.

For Venstres top er der næppe noget nyt i, hvad dele af baglandet mener – at en CO2-afgift ikke er en, baglandet bryder sig om.

Ikke desto mindre må baglandets aktuelle ytringer være et irritationsmoment. Venstre på Christiansborg må alt andet lige sidde med en følelse af, at havde baglandsfolkene bare holdt deres mund – vist partitoppen tillid og givet den arbejdsro.

At 32 af 44 adspurgte vælger at lufte deres utilfredshed, er ikke det Venstre har brug for. I en tid, hvor meningsmålingerne stadig er elendige, er det ikke kiv, ævl og strid, partiet behøver.

Omvendt er det præcis det, CO2-spørgsmålet og baglandets holdninger til det signalerer.

Venstretoppen er ude af trit med i hvert fald dele af sit bagland. Mange medlemmer af Venstre er fortsat forankret i landbruget og i de erhverv, som følger med. 

At Venstre ikke blankt afviser et ekspertudspil om en CO2-afgift, som vil koste arbejdspladser, der hvor de lever deres liv, er uforståeligt for dem.

Ligesom mange i Venstres bagland stadig ikke forstår, hvad Danmarks Liberale Parti har at gøre i en socialdemokratisk ledet regering. Men det en anden snak. Og måske dog alligevel lidt den samme.