Aktuelle reportager

110.000 ting får nyt hjem: Museum Thy flytter klenodierne

Flinteøkser, lommeure, barnevogne, gamle læsebøger og en nikkende 'negerdreng' indsamlet i Thy får nyt hjem, når magasinet flytter.

32:44
Museumsforvalter Frank Svendsen ved, hvor de fleste ting er placeret i magasinet i Vang.

I over 30 år har Museum Thy opmagasineret sine klenodier på en tidligere skole i Vang 15 kilometer fra Thisted. Det er slut nu. 

Alt i magasinet støves af og skal igennem en ny vurdering for at overleve.

- Det er de sidste 500 års kulturhistorie, vi gemmer i det, som vi kalder "nyere tid". Mange har svært ved at forstå, at genstande de selv har brugt lander på museum, fortæller museumsinspektør for nyere tid Michael Riber Jørgensen.

En nikkende 'negerdreng'

Et af klenodierne i magasinet er en bedende negerfigur, der nikker, når den får en mønt.

- En negerdreng er det politisk ukorrekte, men historisk korrekte, navn for genstanden. Det er en indsamlingsbøsse, man kunne finde i de fleste missionshuse i Thy før i tiden. Den siger noget om tidligere tiders menneskesyn, og netop derfor er det en god lokalhistorisk museumsgenstand, fortæller Michael Riber Jørgensen.

En indsamlingsbøsse med navnet 'negerdreng' fra magasinet i Vang under Museum Thy.
En indsamlingsbøsse med navnet 'negerdreng' fra magasinet i Vang under Museum Thy.

Museumsforvalter Frank Svendsen var med for 30 år siden, da museet flyttede ind i den nedlagte skole i Vang.

  - Forskellen fra flytningen i 1991 til nu er stor, fortæller Frank Svendsen.

- I dag har vi tid og bruger ressourcer på at gennemgå og pakke ned, og gør meget ud af den fremtidige bevaring af genstandene, fortæller Frank Svendsen.   

Ikke alt overlever flytningen. Dukken her har museet for lidt oplysninger om, og den er i meget dårlig stand, så den kasseres.
Ikke alt overlever flytningen. Dukken her har museet for lidt oplysninger om, og den er i meget dårlig stand, så den kasseres.

Ikke alt overlever

Magasinet i Vang opbevarer omkring 110.000 ting og sager. Lige fra flinteøkser, bronzesværd, barnevogne, mobiltelefoner til gamle læsebøger og meget mere.

- Når jeg skal vurdere, om ting skal ind i vores samling, så bruger jeg tv-manden Piet van Deurs spørgsmål fra hans quiz. Jeg skal have oplysninger om tid, sted og anvendelse. Jeg kigger også på bevaringstilstanden, og om vi har flere eksemplarer i forvejen, fortæller Michael Riber Jørgensen.

Museum Thy står foran en ny epoke

Museet i Thisted flytter i nye lokaler på den anden side af vejen til Jernbanegade 11-15, hvor en omfattende renovering er i fuld gang i to bygninger. I 80 år har museet hørt til i en gammel gul villa i Thisted. 

- Med flytningen bliver museets plads mangedoblet, og antallet af udstillinger stiger derfor også drastisk, fortæller museumsdirektør Jytte Nielsen. 

Ud over udstillinger skal udvidelsen også indeholde museumsbutik, lounge og skoletjeneste. Samtidig får museet bedre styr på sit magasin med flytningen fra Vang til nye lokaler i industrikvarteret i Thisted.

Arkæolog Astrid Storgaard Roborg har ansvaret for at pakke de omkring 60.000 oldtidsfund ned.
Arkæolog Astrid Storgaard Roborg har ansvaret for at pakke de omkring 60.000 oldtidsfund ned.

For at sikre genstandene bedst muligt skal de igennem en nedfrysningsproces, hvor utøj dør. Genstandene pakkes endvidere ned i specielle syrefri papkasser, og vikles ind i papir, som beskytter ekstra godt.

Det er en stor proces at få ryddet op og pakket magasinet i kasser. Derfor regner man med, at flytningen tager et par år.