Laura har fået intime billeder stjålet af en fremmed: - Jeg bebrejdede mig selv rigtig meget

Laura Torp og "Sandra" er begge blevet hacket og har fået stjålet private billeder. Det mærker de nu konsekvenserne af.

Det kan have store konsekvenser, hvis man bliver hacket og får sine intime billeder stjålet. Det mærker 21-årige Laura Torp lige nu på egen krop. Når hun modtager et billede eller en video på sociale medier, får hun det både psykisk og fysisk dårligt.

- Jeg bliver helt slap i kroppen og mine hænder begynder at ryste, og jeg får kvalme og virkelig også hjertebanken, fordi jeg straks begynder at tænke: ”Åh nej, det er et billede af mig. Det er blevet offentliggjort,” siger hun.

Sådan har det været, siden hun for en måned siden fik et brev fra Rigspolitiet. Her stod der, at hun er en af 500 kvinder, der har fået hacket sine private billeder af en 26-årig mand fra Herning. En mand hun overhovedet ikke kender.

- Den første halvanden til to uger lavede jeg nærmest ikke andet end at græde. Jeg var så ked af det. Jeg kunne ikke følge med i mit studie. Jeg kunne ingenting. Jeg var bare så ked af det og så påvirket af det, siger Laura Torp, der læser til socialrådgiver.

Blev bange for at gå ud

De hackede billeder har Laura Torp selv taget og sendt til sin kæreste for to år siden, da hun i en periode var i Afrika. Hun har dog ingen idé om, hvordan de er landet på hackerens computer i Herning.

- Jeg bebrejdede mig selv rigtig meget, fordi det var mig, der i første omgang har valgt at sende de her billeder til min kæreste. Havde jeg bare ladet være med det, så var det her aldrig sket, siger hun.

quoteDet er ikke særligt sjovt at vide, at man er blevet misbrugt på den måde. Slet ikke, når man stolede så meget på ham, som man gjorde.

"Sandra", offer for hacking

Det fylder meget for hende psykisk, at hun ikke har kontrol over, hvem der har set dem og ikke kan stoppe, at de måske bliver delt videre. Det gjorde rigtig svært for hende at komme ud ad døren til at begynde med.

- I starten havde jeg det rigtig stramt med at være udenfor at gå. Jeg begyndte at blive lidt paranoid, omkring hvem der har de her billeder og videoer af mig, og om jeg går forbi en på gaden, der har dem og kan genkende mig, siger hun.

Er blevet mistroisk

Sandra, der har valgt at være anonym, er også en af de 500 kvinder, der fået stjålet private billeder og har mærket de psykiske konsekvenser af det. Modsat Laura Torp kender hun den formodede gerningsmand.

- Det er meget, man mister på det. Det er ikke bare en, der har taget ens private billeder. Han har også taget tilliden fra en, siger hun.

Hun var gode venner med den 26-årige herningenser, og derfor fattede hun heller ikke mistanke, da hun udleverede kodeordene til sine sociale medier, da han sagde, at han ville hjælpe hende med at undgå at blive hacket.

- Det er ikke særligt sjovt at vide, at man er blevet misbrugt på den måde. Slet ikke, når man stolede så meget på ham, som man gjorde, siger Sandra.

quoteJeg tror, det er noget, der vil påvirke mig i en vis grad resten af livet.

Laura Torp, offer for hacking

Tillidsbruddet har betydet, at hun har fået sværere ved at stole på sine nærmeste. Hun er derfor begyndt at overveje nøje, hvad hun fortæller til hvem.

- Jeg tror, det kommer til at tage tid, inden jeg får det opbygget igen. For det er jo ikke, fordi mine venner gør noget forkert. Jeg holder jo meget af dem. Det er mere inde i mig selv og inde i mit hoved, at jeg skal gøre op med mig selv, om jeg kan stole på dem eller ej, siger hun.

Vil altid være påvirket

I Laura Torps tilfælde har det hjulpet hende at begynde til psykolog. Her kan tale frit om de følelser, der tynger hende.

- Hver gang jeg snakker højt om det, så er der en lille del af den her følelse af, at jeg skal skamme mig, og at det er min skyld, der forsvinder. Jo mere jeg snakker om, jo mindre et tabu bliver det, siger hun.

Hun er dog overbevist om, at hun aldrig kommer til at slippe oplevelsen helt, men hun håber, at hun kan lære at acceptere det.

- Jeg tror, det er noget, der vil påvirke mig i en vis grad resten af livet. Forhåbentlig ikke så voldsomt som det gør lige nu, men jeg tror helt klart, at der altid vil være en lille del af mig, der vil være påvirket af den her oplevelse, siger Laura Torp.

Den formodede gerningsmand har været varetægtsfængslet siden november. Hans forsvarsadvokat ønsker ikke at udtale sig i sagen.

Tema

500 kvinder hacket


Læs flere artikler fra Herning eller i kategorien Samfund.