Kæmpe hackersag på vej: Over 500 kvinder har fået stjålet intime billeder

En 26-årig mand fra Herning sidder lige nu varetægtsfængslet, sigtet for at have hacket sig til tusindevis af intime billeder af forskellige kvinder.

Midt- og Vestjyllands Politi efterforsker lige nu en sag, hvor 500 kvinder indtil videre er identificeret som ofre, og flere kommer til.

Kvinderne har alle fået stjålet private og især intime eller seksuelle billeder fra deres computere og telefoner af en 26-årig hacker fra Herning. Men der er også mere dagligdags situationer som for eksempel træningsbilleder eller feriebilleder iblandt.

- Det her er en stor sag, fordi der er så mange forurettede og på grund af den forholdsvis komplekse efterforskning, der er, forklarer politikommissær Tue Nissen fra Midt- og Vestjyllands Politi.

Sagen er formentlig Danmarks største sag om hackede billeder målt på antallet af ofre. Og det forventes, der kommer flere ofre til, for politiet er stadig ikke færdig med at identificere alle kvinderne, som der er billeder af på mandens computer.

Sagen kort

Mange ofre kender ham personligt

Flere af kvinderne har været tætte venner med manden. Og den tillid, de har haft, har han brugt til at skaffe deres adgangskoder, så han har kunnet få adgang til deres private billeder.

- Jeg var i chok, da jeg fandt ud af, hvad han har gjort. Han var min bedste ven engang. Jeg føler mig bare virkelig udnyttet, forklarer Mie Pernille Hansen, som er en af kvinderne, der er blevet hacket.

quoteDet her kan ske for alle.

Mie Pernille Hansen

Den 26-årige mand har blandt andet fået adgang til kvindernes billeder ved at fortælle dem, at han ville hjælpe med at sikre deres computere mod virus.

Lige nu er han varetægtsfængslet og har været det siden november. Hans advokat Jørn Brandenhoff Schmidt fortæller i et skriftligt svar:

"Vi prøver at få sagen i retten hurtigst muligt. Min klient er selvfølgelig påvirket af sagen og vil gerne have en afslutning. Jeg kan ikke udtale mig om, hvordan han forholder sig til sigtelsen. For der er endnu ikke et anklageskrift."

Flere og flere sager om krænkelser på nettet

De flere hundrede digitale krænkelser er begået over flere år, og selvom sagen er usædvanlig for politiet på grund af størrelsen, så er de ikke overraskede.

- Vi ser oftere og oftere, at de her sager dukker op, og det er fordi, at kriminalitetsbilledet flytter sig mere og mere online. Vi ser flere og flere af de her sager, hvor primært unge piger er udsat for krænkelser på nettet, forklarer politikommissær hos Midt- og Vestjyllands Politi Tue Nissen.

Flere af de forurettede kvinder tror også, at der kommer mange flere lignende sager i fremtiden.

- Det her kan ske for alle, forklarer Mie Pernille Hansen.

Hun havde aldrig selv troet, at hun skulle være forurettet i en straffesag. Og selvom det har været hårdt at opleve at få krænket sit privatliv, så vil hun alligevel gerne fortælle om det, fordi andre kvinder skal vide, at det ikke er pinligt, hvis man bliver hacket.

- Det er vigtigt at fortælle, at man ikke kan sikre sig fuldstændigt mod det her. Og at man ikke skal skamme sig over det, afslutter Mie Pernille Hansen.