10 dage i fortiden

Valgte dumbphone fremfor smartphone: Sådan er det gået efter eksperimentet

11 ud af 91 teenagere valgte at beholde en dumbphone efter eksperiment på Venø Efterskole.

Rebecca Vorm er én ud af få elever, som har valgt at fortsætte med en dumbphone efter eksperimentet på Venø Efterskole.
Rebecca Vorm er én ud af få elever, som har valgt at fortsætte med en dumbphone efter eksperimentet på Venø Efterskole.
Foto: Charlotte Hansen og Alexandra Lund Lysgaard, TV MIDTVEST

I 10 dage skulle 17-årige Carlos Paldan undvære sin smartphone. 

Som en del et eksperiment på Venø Efterskole skiftede han sin smartphone ud med en såkaldt dumbphone. 

Men efter 10 dage var Carlos og 10 andre elever på efterskolen ikke færdig med den "gammeldags" telefon. 

- Jeg har før prøvet at sætte nogle begrænsninger for mig selv og mit mobilforbrug, men jeg synes altid man falder tilbage. Det gjorde jeg ikke med dumbphone, fortæller han. 

Friheden uden smartphone

- Det var frihed kun at have en dumbphone, jeg sov bedre og var mere til stede, siger Carlos Paldan, som efter eksperimentet købte en Nokia 5210, som primært kan ringe og sms'e. 

Også Rebecca Vorm oplevede, at hun blev roligere og mindre stresset af udelukkende at bruge sin dumbphone. 

- Jeg synes, det er meget mere behageligt at bruge dumbphone. Jeg har lært at læse min krops signaler, hvornår man har brug for en pause, eller mærke efter, hvordan man har det. Det tror jeg også, mange af de andre har taget med, men derfor ville jeg gerne beholde en dumbphone.  

0:34
Carlos Paldan og Rebecca Vorm har begge valgt at beholde en dumbphone som deres primære telefon - men har samtidig en smartphone liggende på værelset.
Foto: Charlotte Hansen og Alexandra Lund Lysgaard, TV MIDTVEST


Nemt at falde tilbage 

11 ud af 91 elever på Venø Efterskole valgte efter eksperimentet sluttede at fortsætte med at have en dumbphone som min primære telefon. 

Ifølge Carlos Paldan har flere af dem to måneder efter droppet den igen, men han og veninden Rebecca Vorm er to af de få, som håber, at holde fast i den nye livsstil. 

Også selvom det er svært.

Det er lidt mere udfordrende nu, hvor det ikke er alle på skolen, der har en dumbphone, siger Carlos Paldan. 

- Før var vi fælles om det, og ingen kunne lige vise mig noget på deres smartphone. Nu sender de måske noget på snap og glemmer at jeg ikke kan åbne det, fortæller han. 

- Det er også svært, for vi er så vant til at kommunikere på sociale medier – det er nemmere at blive venner der, end at få hinandens telefonnumre, forklarer Rebecca Vorm.

Eleverne er netop vendt hjem fra 'linjetur', hvor man er afsted med den linje, man går på på efterskolen. 

Rebecca Vorm var med kunstlinjen New York, og her tog hun sin gamle smartphone med for at kunne bruge internet og gps. 

Samme gjorde Carlos Paldan, og selvom han agter at skifte simkortet om igen, og vende tilbage til sin Nokia 5510, så er det endnu ikke sket. 

- Det er lige med at tage sig samme til det, for der er nogle praktiske ting, som bare er nemmere på en smartphone, og jeg kan godt mærke, at den trækker lidt i mig, så man lægger noget ekstra energi i det at komme tilbage til dumbphone, forklarer han.

- Men det er 100 procent stadig mere værd at have en dumbphone, så jeg skal bare lige have det skiftet, siger han.

Næsten alle andre elever på skolen er igen gået i gang med at bruge smartphones, og det kan mærkes, mener de to dumbphone-brugere. 

- Det er vendt meget tilbage til det gamle. Mange har slettet apps som Instagram eller TikTok, så der er sket en lille ændring, men ellers sidder folk stadig meget på sin telefon, fortæller Carlos Paldan. 

- Det er lidt synd, men telefonen trækker bare så meget i en, og det er virkelig svært at gøre noget ved, siger han.

Bruger mindre tid på smartphone

TV MIDTVEST fulgte eksperimentet på Venø Efterskole, og det er blevet til serien 10 dage i fortiden. 

To måneder efter eksperimentet har eleverne svaret på et spørgeskema om deres forbrug af smartphone.

Her svarer omkring 55 procent af eleverne, at de bruger mindre tid på telefonen nu, end de gjorde før eksperimentet.

Ingen af eleverne fortæller, at de bruger mere tid på mobilen efter eksperimentet. Halvdelen af de, som har svaret på spørgeskemaet, bruger mindre tid på telefonen end før eksperimentet.
Ingen af eleverne fortæller, at de bruger mere tid på mobilen efter eksperimentet. Halvdelen af de, som har svaret på spørgeskemaet, bruger mindre tid på telefonen end før eksperimentet.
Foto: TV MIDTVEST

Én af dem, der umiddelbart efter eksperimentet oplevede at skærmforbruget faldt, er Bastian Hjaltason Jeppesen fra Videbæk. 

Hans skærmforbrug gik fra ni timer på mobilen før eksperimentet, mens skærmtiden var ende på to timer i ugen efter eksperimentet sluttede. 

Bastian Hjaltasen Jeppesen brugte før ni timer på telefonen - ofte på e-bøger - men bruger i dag mindre tid foran en skærm, fortæller han.
Bastian Hjaltasen Jeppesen brugte før ni timer på telefonen - ofte på e-bøger - men bruger i dag mindre tid foran en skærm, fortæller han.
Foto: Charlotte Hansen og Alexandra Lund Lysgaard, TV MIDTVEST

- Jeg er begyndt at lave flere fysiske ting, og så computeren til de digitale ting, jeg skal. Før sad jeg med mobilen hele tiden, og hver eneste gang, der kom en notifikation, skulle jeg have den op ad lommen, men nu har jeg vænnet mig til at der ikke kom notifikationer, og så tjekker man den først måske engang hver anden time, fortalte han dengang til TV MIDTVEST. 

Eleverne svarer også på, om de har slettet apps fra deres telefoner efter eksperimentet. 

Det havde 30 elever gjort, mens 37 ikke havde slettet apps fra deres smartphone. 

Omkring halvdelen af eleverne har valgt at slette apps som følge af eksperimentet.
Omkring halvdelen af eleverne har valgt at slette apps som følge af eksperimentet.
Foto: TV MIDTVEST

Carlos Paldan fortæller, at eksperimentet dog har sat gang i sankken om, hvilke apps, man vil beholde, og hvilke, man kunne undvære. 

- Vi taler meget om TikTok. Det er det, alle kigger på, og det vi taler om er, om man stadig er på TikTok, eller om man bare for eksempel så bare kigger på reels på Instagram i stedet for, for så er det jo lidt det samme, siger Carlos Paldan.

Vil fortsætte efter efterskole

Selvom smartphone for det meste ligger på værelset for Rebecca Vorm, som nu primært bruger sin dumbphone, valgte hun stadig at slette nogle apps og slukke notifikationerne fra andre. 

- Man fik virkelig sine prioriteter på plads. Der var det praktiske, jeg havde brug for, og så alt det andet, som jeg faktisk ikke havde brug for, fortæller hun. 

Hun vil beholde sin dumbphone efter hun senere på året skal videre fra Venø Efterskole. 

- Jeg har nemt ved at blive overstimuleret af alle de notifikationer, der kommer på en smartphone. Jeg kunne bare mærke, at det blev mere mere roligt og jeg kunne slappe bedre af, når jeg ikke havde den. Men jeg kommer nok til at have begge dele i fremtiden, vurderer hun.