Regeringen lover hærvejsmotorvej til Viborg – men først efter 2030

I regeringen og DF's nye plan vil de realisere hærvejsmotorvejen mellem Give og Hobro. Men strækningen til Viborg går ikke i gang før 2030, og det falder ikke i god jord hos Socialdemokratiet.

Ifølge planen, der blev præsenteret i dag, bliver hærvejsmotorvejen en realitet.
Ifølge planen, der blev præsenteret i dag, bliver hærvejsmotorvejen en realitet.
Foto: Troels Esmarch TV MIDTVEST

I regeringens nye plan for bedre infrastruktur i Danmark bliver hærvejsmotorvejen en realitet. Men arbejdet med den del af motorvejen, som skal gøre Viborg til en motorvejsby, begynder ikke før 2030. Og det falder ikke i god jord hos socialdemokraten Karin Gaardsted.

- Jeg synes, det er både trist og meget skuffende. Det er rigtig, rigtig skidt set med Viborg-øjne, siger hun.

Ifølge regeringens plan skal byggeriet af motorvejsstykket mellem Haderslev og Give sættes i gang i 2023. I anden etape af byggeriet skal motorvejen fra Give til Viborg bygges, og det projekt bliver først sat i gang efter 2030.

Men selvom der er lange udsigter til en motorvej, får forslaget en lun modtagelse hos Viborgs borgmester Ulrik Wilbek.

- Jeg er tilfreds med, at man imødekommer vores ønsker. jeg havde selvfølgelig gerne set, at vi speeder projektet op, så vi kan blive færdige i 2030 i stedet for at gå i gang i 2030, siger han.           

Her er et samlet overblik over, hvilke projekter regeringen og DF vil sætte i gang. 
Her er et samlet overblik over, hvilke projekter regeringen og DF vil sætte i gang. 
Foto: Infrastrukturaftale

 

Det bliver ikke i min levetid

Selvom planen endnu ikke ligger fast, er Venstres transportordfører Kristian Pihl Lorentzen begejstret for den. Han mener, at den er god for Viborg.   

- Det er et motorvejsstykke på over 170 kilometer op gennem Jylland. Det får man ikke i et hug, og i det lys synes jeg, det er rigtig godt, siger han.

- Nu bliver Viborg en motorvejsby, lyder det fra en begejstret transportordfører.

Men samme overbevisning og begejstring finder man ikke hos Karin Gaardsted fra Socialdemokratiet. Hun er bekymret for at byggeriet trækker ud, og mangler en konkret plan for anden etape af byggeriet.

- Venstre siger nu, at man begynder at kigge på linjeføring og VVM-redegørelse fra Haderslev til Give. Så jeg er ikke sikker på, at stykket til Viborg bliver i min levetid, siger hun. 

Bred opbakning

Hærvejsmotorvejen har i mange år været på dagsordenen. Det var blandt andet en af de ting, Viborgs borgmester slog sig op på, da han i 2017 stillede op til kommunalvalget.

Hærvejsmotorvejen møder også bred opbakning fra 30 jyske borgmestre.

Snart kommer der en motorvej til Næstved, og dermed bliver Viborg Danmarks største by uden motorvej.

 
 
Foto: Infrastrukturaftale