Ny trafikaftale: Viborg får en motorvej

Der er godt nyt til Viborg, når en ny trafikaftale præsenteres mandag klokken ti. Om fem år begynder byggeriet af en motorvej fra Viborg mod syd.

Viborg er Danmarks største by uden motorvej. Men ikke meget længere. Om fem år begynder byggeriet af en motorvej, der skal forbinde Viborg med motorvejsnettet mod syd.

TV MIDTVEST har set en del af en helt ny trafikaftale mellem regeringen og et bredt flertal i Folketinget. I aftaleteksten står der, at "parterne er enige om at reservere en ramme på 3,9 mia. kr. til anlæg af motorvej fra Løvel ved Rute 13 nord for Viborg til Rute 13 ved Klode Mølle nord for Bording".

Trafikaftalen bliver præsenteret mandag formiddag. Det fremgår, at arbejdet med at bygge motorvejen ved Viborg skal begynde i 2026. Strækningen er på cirka 50 kilometer og vil i Klode Mølle-enden mod syd munde ud tæt på motorvejen mellem Aarhus og Herning ved Pårup.

Kan blive første del af en Hærvejsmotorvej

Motorvejsstykket mellem Løvel og Klode Mølle benævnes i aftalen som en del af en kommende Midtjysk Motorvej - det, der også kaldes for Hærvejsmotorvejen. 

Hærvejsmotorvejen er oprindeligt tænkt som en parallel motorvej til E45 i Østjylland og skal i yderste konsekvens gå fra et sted mellem Kolding og Haderslev i Syd over Billund og Viborg til Sønderup mellem Hobro og Aalborg. Men det har lange udsigter at komme så langt.

Den nye trafikaftale omfatter alle større statslige trafikinvesteringer frem til 2035, og bortset fra strækningen ved Viborg er kun en kort strækning mellem Give og Billund med. Hvis resten af Hærvejsmotorvejen skal blive til noget, bliver det altså først efter 2035, hvis der er flertal for det til den tid.

Det er endnu ikke besluttet, om den nye motorvej skal gå øst eller vest om Viborg. Det bliver først afgjort, når der er udarbejdet en VVM-undersøgelse af vejens påvirkning af natur og miljø.