Restauratør mangler folk: Har kun personale til at holde åben tre dage om ugen

Der mangler hænder i restaurationsbranchen i en grad så indehaveren af cafe Signalmasten i Agger kun kan holde åben tre dage om ugen. Situationen er desperat, siger brancheorganisationen Horesta.

2:03
Cafeejer Peter Sørensen har med egne ord fået en fin opstart med den nye cafe i Agger, men det kunne sagtens være gået bedre, hvis han kunne have ansat flere folk.
Foto: Alexandra Lund Lysgaard, TV MIDTVEST

Det er egentlig gået over al forventning, men det kunne alligevel være gået langt bedre. 

Det er konklusionen efter restauratør, Peter Sørensen, åbnede cafeen Signalmasten i Agger i maj. Men på grund af mangel på personale, må han nøjes med at holde cafeen åben tre dage om ugen. 

- Det er sådan øv, at man ikke kan få de folk, man egentlig gerne vil have, siger Peter Sørensen.

- Det koster omsætning. Når der er lukket, kommer der jo ingen kunder, og så kommer der ingen penge i kassen, supplerer han. 

Kunderne tog ellers godt imod cafeen, og sommeren var travl. Men imens der ikke var mangel på gæster, var det anderledes svært at få folk til at lave mad og servere.

Dengang for fire uger siden, var Peter Sørensen parat til at ansætte fire i fuldtidsstillinger. 

I dag er der ikke helt lige så travlt, men alligevel mener han, at han kunne fastansætte to på fuld tid, hvis der ellers var ansøgere til jobbet. 

Desperat situation

Peter Sørensen er langt fra den eneste restauratør, der akut mangler personale.

- Det er det mest ekstreme, vi har set de sidste tyve år siger, Jakob Beck Wätjen, der er formand for hotellerne og restaurationernes brancheforening Horesta i region Midtjylland. 

- Der mangler ekstremt mange hænder. Folk er desperate for at finde nye kolleger. Jeg har mange kolleger, som simpelthen må sige fra på arrangementer som allerede er bestilt eller indføre flere lukkedage for at kunne følge med, siger han. 

Jakob Beck Wätjen, der selv arbejder som hotelchef på Gammel Skovriddergård og Vejlsøhus i Silkeborg, bekræfter Peter Sørensens billede af, at det også var svært at få folk, da sommeren stod på sit højeste. Derudover blev det ikke blevet lettere på trods af, at for eksempel coronatest-centrene ikke længere har så mange ansat som podere. 

- Nu er det hele åbnet op. Der er enorm efterspørgsel på alt det, der har været udskudt. Fester, møder og familie-arrangementer, som folk gerne vil holde. Vi har en kæmpe efterspørgsel, vi ikke kan imødekomme, forklarer han. 

Peter Sørensen har lukket fire dage i ugen.
Peter Sørensen har lukket fire dage i ugen.
Foto: Alexandra Lund Lysgaard, TV MIDTVEST

Det er mest i køkkenet, at Peter Sørensen gerne ville have ansat flere folk. 

- Hvis jeg skulle aflastes lidt, så skal vi have en kok eller en køkkenhjælper, der kan træde ind helt 100 procent i stedet for mig. Der må jeg bare sige, det er der ikke helt. 

- Vi kunne godt få nogen ind og hjælpe med servering i tre-fire timer ad gangen, det kunne vi godt finde ud af. Men det med at lave maden og sørge for, at der bliver købt ind og forberedt, det er lidt øv, at man ikke kan finde en medarbejder til det, siger Peter Sørensen.

Han har foreløbigt løst det ved selv at gå i køkkenet, men 16 timer i døgnet på arbejde, er ikke en langtidsholdbar løsning.