Nyt liv i kludene: Unge puster liv i gamle håndværk på Aagaard

Tre unge har kastet deres kærlighed og arbejdsiver over Aagaard i Sydthy, så stedet nu kan fortsætte som samlingssted for kunsthåndværk.

Trine Møller er en af de tre unge, der nu vil drive Aagard videre, så man i fremtiden kan komme og lære de gamle kunsthåndværk.
Trine Møller er en af de tre unge, der nu vil drive Aagard videre, så man i fremtiden kan komme og lære de gamle kunsthåndværk.
Foto: Sofie Kyed, TV MIDTVEST

Bag den kæmpestore væv sidder en beklædningsdesigner med en ph.d. og forsøger at forstå teknikken, når hænder, fødder, tråd og fantasi skal blive til de flotteste vævninger.

Hun har ingen erfaring, men det har kvinden, der sidder ved siden af på bænken. I 30 år har Åse Svaneborg Nielsen vævet, og hun vil rigtigt gerne lære fra sig.

Kvinden ved siden af, Trine Møller er nemlig nyeste generation på Aagaard i Sydthy, og en af dem, der skal sikre liv i det gamle samlingssted for kunsthåndværk.

- Det her projekt det emmer af mega god energi. For det første fordi der er en kæmpe arv af Else, hvor Else har samlet og kreativiseret og designet i over 40 år, siger Trine Møller, beklædningsdesigner og ph.d.

Else er Else Høgh. Hun er kvinden bag Aagaard Tekstil på gården Aagaard i Sydthy. Siden 1970 har Aagaard været samlingssted for egnens kunsthåndværkere.

Else Høgh døde i oktober og siden har de mange frivillige håbet på, at der var nogle der havde lyst til at drive stedet videre i "Elses ånd". Og det er der nu.

Ud over Trine Møller, så er det Marianne Noer, der har speciale i uld og Nikolaj Kirk, der er tømrer og ansat på Hjerl Hede. 

Levende biblioteker

De tre unge har mange planer. I fremtiden skal gården i Sydthy være et sted, hvor de unge kan komme og lære de gamle kunsthåndværk af de erfarne - som ikke længere bare erfarne, men "levende biblioteker".

- Levende biblioteker skal lære den yngre generation den viden, de teknikker og den tilgangsmåde de har til håndværket, fortæller Nikolaj Kirk.

Ud over tekstilhåndværk, skal der også lavet et større træværksted og noget de kalder et multiværksted. Og så er det planen, at der skal laves små boliger, som kursister og besøgende kan bo i, når de besøger stedet.

Lige nu er det tekstiler og tøj, der fylder det meste. Det er lige det der giver lys i øjnene på den unge beklædningsdesigner.

- Der er så meget kvalitet heroppe. Der er så meget strik, der er så meget vævet, der er så meget fedt materiale, siger ph.d. og beklædningsdesigner, Trine Møller.

- Det her er en guldgrube af inspiration, motivation og passion.

Foreningen bar Aagaard er nu igang med at søge fonde til renovering af den gamle gård. Men allerede til påske er der åbent med foredrag og workshops.

2:04